Naslovna / Lovci iz Krepšića / Predstavljamo:Lovačko Društvo “Sokol”

Predstavljamo:Lovačko Društvo “Sokol”

Sam pogled na panoramu prostora Ravne-Brčko, izaziva divljenje prirodnim ljepotama ovog kraja, od ravničarskog do prekrasnog brdovitog prizora. Naziv Ravne-Brcko, izraz je za teritorijalno politicku ustrojenost hrvatskih prostora i naseljenih mjesta ovog kraja, sa ciljem ocuvanja i zaštite vjekovnih hrvatskih ognjišta. Cvrsta nakana hrvatskog puka ovog kraja, da ostane svoj na svome, došla je do izražaja u 108. brigadi HVO Ravne-Brcko, koja je herojskom odbranom uspjela odbraniti ove prostore s vecinskim hrvatskim stanovništvom. Stanovništvo ovih prostora pretežito se bavi poljoprivredom. Ovo bogastvo prirodne hrane uz veliki broj kultiviranih biljaka u lovištu, pruža neslucene mogucnosti za uzgoj, razvoj i rast divljaci, te samim time pruža idealne uvjete za razvoj lova i lovstva.

Činjenica da se bavljenje lovom na ovim prostorima spominje još i za vremena vladavine bosanskih kraljeva hrvatske narodne krvi, dodatno govori o dubokoj tradiciji lovstva.

Novi začeci bavljenja lovom se spominju se prije i poslije Drugog svjetskog rata, kada je veliki broj lovaca sa ovih prostora bio učlanjen u lovačko društvo “Fazan” iz Brčkog. Onim što karakterizira taj period je bogatstvo lovišta svim vrstama divljaci. Posebno treba izdvojiti divljeg zeca. Početkom Domovinskog rata prestaje aktivno bavljenje lovom, a najveći broj lovaca aktivno se uključuje u obranu ovih prostora, postrojbe 108. HVO. Krivolov je omasovljen, i nekontroliranim izlovom cijelo lovište, gotovo je potpuno ocišćeno od divljaci. Kolika je ljubav lovaca ovog kraja prema lovu govori činjenica da je pokrenuta inicijativa ponovnog oživljavanja lovstva, iako rat još nije bio završen. U cilju obnavljanja tradicije i kontinuiteta bavljenja lovom, te organiziranih aktivnosti na zaštiti i uzgoju lovne divljaci, održana je obnoviteljsko-osnivačka skupština lovaca prostora Ravne-Brcko.

Skupština je održana 30.09.1995 godine, a na istoj je usvojena odluka o obnavljanju rada Udruge, utvrđen naziv i sjedište udruge, te usvojen statut i program rada Udruge za naredni period. Lovačka udruga dobila je službeni naziv “Sokol” Ravne-Brčko, a za sjedište su određeni Seonjaci.

Na skupštini, sukladno statutu, izbarani su predsjedništvo, nadzorni odbor i disciplinski sud, cime Udruga dobija prave obrise organiziranosti. Za predsjednika Predsjedništva Skupštine izabran je Petar Mićanović, dugogodišnji lovac iz Donje Skakave, a za tajnika Predsjedništva izabran je Niko Novaković, lovac iz lovačke sekcije Špionica. Kao najzaslužnijeg za obnavljanje lovstva i za utemeljenje udruge “Sokol” Ravne-Brcko, potrebno je posebno izdvojiti Miju Anica, tadašnjeg načelnika općine Ravne-Brcko, te Tomislava Hrgovcica, sadašnjeg predsjednika lovačke udruge “Sokol” Brčko, Distrikt BiH, Seonjaci. Prvi lovci, koji su činili predsjedništvo i pridonijeli utemeljenju Udruge su: Anto Marić i Stjepan Andrić iz Zovika, Anto Veselčić iz Špionice, Jozo Amidžić iz Donjih Hrgova,Marko Augustinović iz Donje Skakave, Ivo Ždravac iz Dubrava te Juro Džigumović iz Laništa. Na ovoj Skupštini donesena je također odluka da lovačka udruga “Sokol” Ravne-Brčko pristupi Lovačkom savezu HR HB, u okviru koga se nalazi i danas kao njegova punopravna članica. Udruga je upisana u Registar udruge građana, u Ministarstvu pravosuđa i uprave Županije posavske, čime je stekla i pravni i formalni legitimitet.

Udruga je okupila preko 200 članova, lovaca domicilnog ali i prognanog pučanstva, zaljubljenika prirode i lova kao sporta.

Nakon formiranja Brčko Distrikta BiH udruga se 2002 godine preregistrira kao Udruga građana kod Osnovnog suda Brčko distrikta BiH pod nazivom Lovačko Društvo “Sokol” Brčko distrikt BiH, Seonjaci sa sjedištem u Seonjacima bb 76205

Organi upravljanja u Društvu su: Skupština, Upravni odbor, Nadzorni odbor, Disciplinski sud.

Prostorije Društva smještene su u Seonjacima u zgradi Doma.

Lovacko Društvo je trenutno organizirano u deset lovackih sekcija i to:

Dubrave,

Donja Skakava,

Bukvik,

Vitanovici,

Ulice,

Gorice – Rahic D.

Krepšic,

Zovik,

Boce,

Omerbegovaca,

———————————————-

Godina osnivanja: 1995.

Velicina lovišta: 1000 ha

Broj lovaca: 440

Osnovna divljac: srndac, divlja svinja, zec, patka, šljuka, prepelica, fazan……

 Izvor: boce.top-forum.net

Comments

comments

Pročitajte još

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)