Naslovna / BiH / Potpora RTV kanalu na hrvatskom jeziku u BiH

Potpora RTV kanalu na hrvatskom jeziku u BiH

Hrvati u BiH trebaju dobiti RTV kanal na vlastitome jeziku što im trenutačno osporavaju bošnjački politički predstavnici, složili su se sudionici okrugloga stola organiziranog na tu temu u utorak u Mostaru,…

…dok je zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šujica u poruci emitiranoj iz Bruxellesa ocijenila ostvarenje toga cilja strateškim nacionalnim interesom.

“Očekujem da će sunarodnjaci ostvariti jednaka prava, što je naše strateško pitanje i od ključne važnosti za put k EU. TV kanal je samo mali korak k ostvarenju jednakopravnosti kao kriterija potrebnog za europski put BiH”, rekla je Šujica u snimljenoj poruci iz Bruxellesa dodavši da će se hrvatski eurozastupnici oko toga nastaviti angažirati.

Šujica je istaknula da je nekadašnji povjerenik za proširenje Europske komisije Štefan Fuele na njezin izravan upit podupro inicijativu za osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku u BiH, što je potvrđeno i u rezoluciji Europskog parlamenta iz veljače ove godine. Izrazila je očekivanje da će i europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn nastaviti podupirati ovu inicijativu kao bitan preduvjet za ulazak BiH u EU.

Okrugli stol na temu “Televizijski kanal na hrvatskom jeziku kao dio Javnog RTV sustava u BiH – fikcija ili stvarnost” organizirao je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, a sudjelovali su predstavnici politike, sveučilišta i medija.

Postojeći Javni RTV servis BiH, koji je uspostavljen 2003. godine, sastoji se od entitetskih kanala Federacije BiH i Republike Srpske te državnog RTV kanala u kojemu Hrvati nemaju bitnijeg utjecaja. Svi hrvatski zastupnici u oba doma državnog parlamenta glasovali su tada protiv rješenja u kojemu neće biti zasebnog kanala na hrvatskom jeziku, ali su preglasani. Godine 2006. bošnjački zastupnici su uložili prigovor o ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa zbog tadašnje parlamentarne inicijative hrvatskih zastupnika za osnivanje RTV kanala na hrvatskome jeziku, no Ustavni sud BiH je odbio njihov priziv. Dom naroda Parlamenta BiH obvezao je potom 2008. godine Vijeće ministara BiH da predloži izmjene zakona o RTV servisu BiH kojim bi se uspostavio zasebni hrvatski radijski i televizijski kanal, što je Vijeće ministara napravilo tek ove godine. No, izmjenama toga zakona ponovno su se usprotivili bošnjački zastupnici tijekom rasprave u parlamentarnim odborima za komunikacije i ustavno-pravna pitanja te je pokretanje kanala na hrvatskom jeziku ostalo je i dalje otvoreno.

Dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić istaknuo je na okruglome stolu u Mostaru kako je uspostava hrvatskog RTV kanala legitimna tema zbog čega ne može razumijeti strahove koji postoje kod bošnjačkih političkih stranaka koje su u više navrata osporile njegovo utemeljenje pozivajući se na zaštitu vitalnog bošnjačkog nacionalnog interesa.

Savjetnik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Mate Bandur istaknuo je da većina Hrvata ne plaća pristojbu za Javni RTV servis BiH jer na njima nema tema vezanih za Hrvate, njihov jezik je marginaziran te je najmanje novinara i urednika Hrvata.

Zastupnik u državnom Parlamentu Mate Franjičević ocijenio je da će se pitanje RTV kanala na hrvatskome jeziku riješiti zajedno s postizanjem jednakopravnosti toga naroda. Podsjetio je kako su Hrvati više puta bili nadglasani od bošnjačkih kolega koji su se usprotivili uspostavi trećeg RTV kanala nastojeći na taj način očuvati dominaciju nad Hrvatima.

U zaključcima usvojenim na kraju okrugloga stola potiče se hrvatske predstavnike u vlasti da ustraju s izmjenama zakona kako bi Hrvati što prije dobili svoj RTV kanal što je sukladno dokumentima UN-a i EU-a, čime bi se očuvao identitet toga naroda i potvrdio njegov status konstitutivnog naroda. | HINA

Comments

comments

Pročitajte još

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)