Naslovna / Hrvatska / Argentinska Hrvatica poručuje: Cijenite ono što Argentina nema

Argentinska Hrvatica poručuje: Cijenite ono što Argentina nema

Mariana Campera je dvije trećine života provela u Buenos Airesu. Radi u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija, na Glasu Hrvatske,

Svaki put kad netko iz Argentine dođe u posjet, osvijestim davno zaboravljene činjenice zbog kojih sam odmah zavoljela život u Zagrebu i inače u Hrvatskoj. Većinu toga, budući je dio moje svakodnevnice, smatram normalnim i u razgovoru s njima ubrzo potvrdim koliko je važno živjeti bez onog stresa koji njima iz dana u dan donosi nesigurnost.

Opušten razgovor na jednoj od mnogobrojnih gradskih terasa – nakon što smo zavrtjeli sve novosti iz naših života, vodi nas do zaključka kako se u Hrvatskoj, kad ideš u banku, osjećaš opušteno kao da si išao u trgovinu kupiti košulju. Iako vjerujem da postoji osiguranje u hrvatskim bankama, ono je gotovo neprimjetno.

Sve pod kontrolom

Pred samom činjenicom da moraš u banku, u Argentini se čovjek osjeća stresno. Ispred nje o sigurnosti klijenata brine policija, dok je u samoj banci privatno osiguranje. Sigurnosne kamere su postavljene tako da snimaju svakog službenika i svakog klijenta. U bankama postoji blindirana sala gdje se nalazi policajac koji preko monitora prati sve radnje  i ima direktnu vezu s policijom, hitnom i vatrogascima. Njegova je prostorija čak opremljena kisikom u slučaju napada toksičnim plinovima.

Zatvoreni šalteri

Šalteri u hrvatskim bankama uglavnom su poredani jedan do drugog i svi u prostoriji mogu vidjeti zbog kojih si poslova navratio do banke. U Argentini postoji normativ koji svakom klijentu osigurava privatnost: šalteri su ograđeni kako bi u tim boxevima bankovne transakcije ostale potpuna tajna između klijenta i službenika. Nitko osim njih dvoje ne smije vidjeti što se događa kod šaltera, a oni koji čekaju na red uopće ne mogu vizualizirati šaltere.

Bankomati

Dok u Hrvatskoj posvuda vidimo bankomate na otvorenom – čak i one koje nisu ugrađeni u zidu neke zgrade ili one drive-in bankomate iz kojih možeš podići novac bez da izađeš iz auta – u Argentini su bankomati smješteni u predvorjima banaka. Ako i nisu u samoj banci, uvijek su u ograđenom prostoru. U preporuci za njihovo korištenje stoji da je bolje ne ulaziti sam. Ima li nekoga ispred ili u blizini, bolje je pronaći drugi bankomat i nikako ne koristiti onaj ispred kojeg je red.

Osiguranje za krađe u bankomatima

Budući da banke ondje rade samo do 15 sati radnim danom a vikendima nikako, mnogi su prisiljeni koristiti bankomat izvan radnog vremena banke. Nudi se i mogućnost osiguranja od krađe na bankomatu za neku simboličnu mjesečnu svotu. Isto osiguranje pokriva osiguranika u slučaju krađe i u slučaju smrti tijekom krađe do 200 metara od bankomata. Zvuči zastrašujuće, zar ne?

Salideras

U policiji postoji odjel koji se bavi isključivo bankovnim kriminalom, a njegov posao ide dalje od svjetski raširenog unutarnjeg kriminala s bankovnim računima i pranja novca. Njihov su posao i takozvane salideras. Cilj tih vrsta krađa su osobe koje izlaze iz banke: njih ili opljačkaju ili čak otmu i vode od jednog do drugog bankomata gdje podižu novac u zamjenu za slobodu.

O lijepa, o draga, o slatka slobodo!

Gundulićeva Himna slobodi i njezini prekrasni stihovi oslikavaju ono čemu svatko od nas teži. Nadam se da ćemo i dalje u Hrvatskoj zbrajati tek podignuti novac iz bankomata na miru i bez straha. Moramo cijeniti to što imamo – sigurnost je jedna od najvećih životnih vrijednosti.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.

Comments

comments

Pročitajte još

Ometanje nedjeljne mise u katedrali

U nedjelju, 16. lipnja, na jutarnjoj misi koju je u 8 sati u sarajevskoj katedrali …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)