Naslovna / BiH / Hoće li se Hrvati dogovoriti ili će se glasovi opet uzalud rasipati?

Hoće li se Hrvati dogovoriti ili će se glasovi opet uzalud rasipati?

U Bosni i Hercegovini iduće nedjelje održat će se opći izbori. Bira se novi saziv Predsjedništva, Zastupničkog doma parlamenta, entitetskih parlamenata te skupština 10 županija unutar Federacije BiH. Zbog straha političkih stranaka od izbornih prijevara, izbore će nadgledati 8000 akreditiranih promatrača. Među njima i predstavnici nevladinih udruga iz BiH.

U pokušaju da se spriječi rasipanje glasova, hrvatske su se stranke uglavnom okupile oko Hrvatskoga nacionalnog sabora. Koalicija je to sedam stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH. Taj će politički savez vjerojatno osvojiti natpolovičnu, ali moguće i dvotrećinsku većinu hrvatskih glasova. Za razliku od prijašnjih izbora, ovaj put nema prljave kampanje između dvaju HDZ-a. Jednostavno – obje stranke protekle četiri godine nisu sudjelovale u vlasti na entitetskoj razini, nego samo na državnoj. Stoga ne mogu optuživati jedni druge za bilo što uoči izbora.

Pred BiH neizvjesna je budućnost. Etničke podjele unutar zemlje duboke su. Kompromis o mogućem preustroju te države nakon općih izbora ne nazire se. Hrvati se ipak nadaju da će na ovim izborima osigurati ravnopravnost s ostala dva naroda.

Hoće li se Hrvati ovaj put dogovoriti ili će se glasovi opet uzalud rasipati pogledajte u videoprilogu!

Izvor:HRT

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)