Naslovna / Nekategorizirano / Zobilaznicu će graditi Rubau kompanija iz Španjolske

Zobilaznicu će graditi Rubau kompanija iz Španjolske

Po okončanju međunarodnog tendera koji je objavljen u septembru prošle godine, kompaniji Construcciones Rubau, S.A. iz Španije bit će povjeren posao glavnog izvođača radova na značajnom projektu izgradnje Zaobilaznice oko Brčkog. Riječ je o 18,7 kilometara dugoj dionici koja će biti finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a čija je procijenjena vrijednost 28,5 miliona eura.
U prostorijama Gradske vijećnice s predstavnicima kompanije održan je radni sastanak u vezi s početkom izgradnje ovog značajnog infrastrukturnog projekta u Brčko distriktu BiH, na kojem su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Nenad Kojić, šefica Vladinog Odjeljenja za javne poslove Svjetlana Čivčić te čelnici Skupštine Đorđa Kojić i Adem Ribić, kao i direktor Javnog preduzeća “Putevi Brčko” Dragan Marinković.

Ovu kompaniju predstavili su Marcos Ruiz Beltran, direktor Sektora za Južnu i Jugoistočnu Evropu, te Jose Manuel del Rio Martinez i Ricardo Fernandez Matamorros.

Na sastanku je istaknuto da je riječ o kompaniji u privatnom vlasništvu s tradicijom preko pedeset godina postojanja koja ostvaruje godišnji promet u visini od 150 miliona eura. Fokusirana je prvenstveno na izgradnju autoputeva i saobraćajnica, a najviše posluje u Meksiku, Madridu i Kolumbiji, premda je započelo njezino širenje i u druge zemlje u razvoju, u Evropu i Južnu Ameriku.

Tokom sastanka razgovarano je o daljnjim koracima i određivanju rokova za potpisivanje ugovora, kao i o pojedinostima u vezi s formiranjem predstavništva u Brčkom.

Na prvom susretu gradonačelnik je podsjetio da Zaobilaznica predstavlja veoma značajan projekat od kojeg stanovnici Brčko distrikta BiH dosta očekuju ističući važnost što jednostavnijeg i funkcionalnijeg angažmana na zadovoljstvo svih.

On je naglasio da postoji veliki broj brčanskih relativno manjih firmi koje su na raspolaganju insistirajući da im se omogući partnerstvo u obavljanju ovog značajnog posla.

Predstavnici Construcciones Rubau saglasni su da je prioritet saradnja s lokalnim firmama, stoga će angažovati odgovarajući broj onih koje mogu garantovati iskustvo i rad koji se očekuje, kao i tehničko i ostalo osoblje te mehanizaciju.

Naime, intenzivne aktivnosti na izgradnji Zaobilaznice započele su potpisivanjem ugovora 2011. godine i od tog perioda Vlada i Skupština Distrikta zajedno s JP “Putevi Brčko” provode niz procedura u skladu s pravilima Evropske banke, od eksproprijacije i humanog preseljenja, preko izrade glavnog i niza drugih projekata pa do osiguranja građevinske dozvole koja je, za prvu fazu – pojas glavne trase zaobilaznice širine 50 metara, završena.
O navedenoj temi čelnici izvršne, zakonodavne vlasti i javnog preduzeća nastavljaju s redovnim radnim sastancima na sedmičnom nivou kojima se, u slučaju bilo kakvih poteškoća, mogu pridružiti i predstavnici kompanije Construcciones Rubau.

/bd.central.net/

Comments

comments

Pročitajte još

OD – DO – Slike

Znate većina za onaj mučni zvuk budilice nakon alkoholom prikraćene noći, onaj hladan tuš na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)