Naslovna / Nekategorizirano / Tko je tokom poplava radio mimo naredbi gradonačelnika i vlade

Tko je tokom poplava radio mimo naredbi gradonačelnika i vlade

Vlada Brčko distrikta zasijedala je jutros na 80. redovnoj sjednici. Ponovo se na dnevnom redu našao izvještaj o procjeni šteta u poljoprivredi  u 2014. godini, koji ponovo nije zadovoljio očekivanja, te je opet vraćen na dopunjavanje.

Priča oko neškodljivog uklanjanja uginulih životinja tokom poplava nije okončana ni ovoga puta. Iako je bilo određeno da se mrtve životinje voze isključivo za Inđiju, na prošloj sjednici vlade pojavila se informacija o potrebi isplate 66.000 maraka na ime neškodljivog ukljanjanja mrtvih životinja na području Brčko distrikta, što je bilo strogo zabranjeno. Nakon što je gradonačelnik zatražio detaljnju informaciju, na ovu sjednicu vlade iz odjeljenja za poljoprivredu su došli sa drugim, nešto manjim iznosom u odnosu na prvobitni, no i dalje nema odgovora ko je i po čijem nalogu učinio nešto što je bilo zabranjeno.

“Ja još uvijek nisam apsolutno uvjeren da je to tačno i korektno urađeno. Vrlo vjerovatno ću organizovati ekshumiranje tih životinja za koje kažu da su zakopane na adekvatnim lokacijama, da uživo provjerimo da li je taj broj grla stoke uistinu tu zakopan. Neki prikazani finansijski parametri apsolutno nisu logični”, kazao je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik smatra da bi ovdje mogli imati posla i istražni organi, ako su zaista  za to da se procesuiraju oni koji ne rade u skladu sa zakonom, propisima, pravilima i slično i koji imaju namjeru obmanuti zajednicu.

“Tužilaštvo Brčko distrikta gradonačelnika još uvijek istražuje zbog puta Brčko-Zagreb-Brčko službenim autom za koje ima pravo korištenja. Istraga za to traje skoro godinu dana, mada nisam prekršio nikakav zakon. Procjena tog puta je oko  260 maraka. U ovom slučaju, oko zakopavanja ovih životinja, se radi  o više desetaka hiljada maraka ako ne i više. Očekujem da će Tužilaštvo djelovati po istom aršinu, ako nemaju nekakvih drugačijih pobuda kada istražuju gradonačelnika”, kazao je Domić.

Odjeljenje za poljoprivredu nije dalo ni odgovor na pitanje da li je kod presijavanja zbog poplava, koje je vršeno na račun Distrikta, vršeno isključivo presijavanje ili su sijane i one parcele koje nisu bile pod zasadima.

“Ako smo imali presijavanje onda je prije toga postojala neka šteta, ali ako je bilo prvo sijanje i prije toga nije bilo nikakve štete onda smo nekoga finansirali da posije takve kulture. Nije problem i ako smo tako uradili, ali treba razdvojiti koliko smo sredstva dali za štete a koliko za novo sijanje”, kazao je Domić.

Još je potrebno razjasniti zašto je prisutna različita procjena za pčele koje su uginule zbog potopa i onih koje su uginule usljed zatvaranja zbog zaprašivanja komaraca, a prikazana razlika je 1:3.

“Pčela je pčela. Ako sam zabranio da se zakopavaju životinje, zašto su to radili? Ako sam naredio da se vozi u Inđiju, zašto sve nije odvezeno tamo? Zašto je 14 tona jeftinije od 3 tone? Zašto iskopavanje jame, koja je u fakturama prikazana od 25 kubika, košta 7.500 maraka? Puno je nejasnoća u tom izvještaju. Kada tražim dodatne analize sporo dolazim do njih a obavezan sam da to do kraja istražim”, kazao je Domić.

Sada treba utvrditi ko je i gdje prekršio naredbu gradonačelnika, zanemario obavezujuće zaključke sa vanrednih sjednica Vlade tokom poplava, a sada odgovornost pokušava prebaciti sa sebe ne libeći se, navodno, pozivati na ime službenika koji više nije među živima.

/Brčko tv/

 

Comments

comments

Pročitajte još

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)