Naslovna / Nekategorizirano / Skupljači starih traperica zarađuju bogatstvo

Skupljači starih traperica zarađuju bogatstvo

Tržište radnih traper hlača nekadašnjih tragača za zlatom na američkom Divljem zapadu, koje se postale modni hit sredinom prošlog stoljeća, u punoj je ekspanziji.

Na stotine tragača za starim trapericama luta od Nevade do Kalifornije, preko Kolorada, u potrazi za radnim hlačama od trapera koje su nosili kopači zlata između 19. i početka 20. stoljeća.

Traperice iz 1873. godine, koje je pronašao jedan američki par u napuštenom rudniku zlata, dostigle su na ebay- u prosincu 2013. vrijednost od 50.000 dolara.

Prvi tragači za trapericama kopača zlata pojavili su se početkom 80-tih godina prošlog stoljeća, i oni i danas lutaju zabačenim pustim naseljima američkog Divljeg zapada izgrađenim sredinom 19. i početkom 20. stoljeća.

Oni silaze nekoliko metara ispod zemlje u nadi da će naći radne hlače od trapera na kojima se može zaraditi čitavo bogastvo.

Najsretniji pronađu ispod zemlje i pun sanduk traperica vrijednih zlata, prenosi list Figaro.

Skupljači starih traperica okupljaju se svake godine na sajmu trapera u Los Angelesu. Prosječna cijena traperica koje su nosili nakadašnji kopači zlata kreće se od 3.000 do 5.000 dolara.

Jedan od izlagača raspolaže kolekcijom traperica skrojenih u periodu od 1870. do 1970. godine.

Najstariji par “levisica”, vrijedan 150.000 dolara, čuva se u sefu kompanije u San Franciscu. Prve traperice su nastale tako što je krojač iz Nevade Davis Jacobs, suočen sa žalbama mušterija da im se džepovi na hlačama trgaju dok rade fizičke poslove, došao na ideju da ih na kutevima ojača zakovicama.

Rješenje se pokazalo sjajnim, ali se bojao da će mu netko ukrasti ideju. Obratio se za pomoć poslovnom partneru Leviju Straussu. Zajedno su krajem svibnja 1873. dobili patent za proizvodnju pamučnih hlača od denim platna, ojačanih bakarnim zakovicama na džepovima, i tako su rođene prve traperice.

Iako se smatraju tipično američkim proizvodom, po nekim izvorima, traperice su rađene još u 17. stoljeću u Genovi za pripadnike mornarice.

U početku je jeans bio radnička uniforma rudara, tvorničkih radnika i farmera, ali su one, zahvaljujući popularnosti vestern filomova i glumačkih zvijezda kao što su bili John Wayne, Marlon Brando i James Dean, kojima su traperice bile sastavni dio imidža buntovnih zavodnika, postale modni hit na ulicima širom svijeta.

Comments

comments

Pročitajte još

OD – DO – Slike

Znate većina za onaj mučni zvuk budilice nakon alkoholom prikraćene noći, onaj hladan tuš na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)