Naslovna / Nekategorizirano / U maju početak izgradnje zaobilaznice

U maju početak izgradnje zaobilaznice

Situacija oko izgradnje zaobilaznice oko Brčkog ide planiranim tokom. Iz JP “Putevi Brčko”, institucije nadležne za ovaj projekat, kazali su da se ovih dana očekuje proglašenje efektivnosti kredita Europske banke za obnovu i razvoj, čime bi se ispunili svi uslovi za početak radova.

Prezentacija cjelokupnog projekta svim zainteresovanim stranama, koju je organizovalo JP “Putevi Brčko”, bila je ugovorna obaveza prema Europskoj banci za obnovu i razvoj. Građani su mogli saznati sve potrebne informacije o zaobilaznici, ali ih nije došlo mnogo. Kada je riječ o samoj zaobilaznici, u februaru su potpisani ugovori sa izvođačem radova, španskom kompanijom Construcciones Rubau, te nadzornom službom, što znači da se čeka samo proglašenje efektivnosti kredita.
“U maju radovi treba da otpočnu. Radovi će trajati 30 mjeseci. Očekujemo saradnju građanstva, angažovanje radne snage iz Brčko distrikta. Već je poznato da će materijal biti kupljen ovdje. Građevina sa sobom razvija 32 grane, tako da očekujemo i bolji život građana u Brčko distriktu”, kazao je Dragan Marinković, direktor JP “Putevi Brčko”.

Marinković navodi da će se nakon završetka izgradnje zaobilaznice smanjiti buka i zagađenje u gradu, kao i troškovi redovnog održavanja saobraćajnica. On naglašava da će dobit biti višestruka.

“Zaobilaznica je jedan moderan projekat dužine 18,684 m. Na njoj će biti oko 1,360 m mostovskih konstrukcija, pet nadvožnjaka i podvožnjaka. Radi se moderan asfalt i kolovozna konstrukcija. Kako mi je poznato, radit će se na više frontova“, kazao je Bojan Delić, voditelj projekta.

Trasa zaobilaznice kreće od naselja Gredice i prolazi kroz Brezik, Potočare, Brod, Brku, Grbavicu, Ulice, te izlazi na mjestu gdje se magistralni put M14.1 odvaja za Gorice.

“Mislim da je ovo dobar projekat i da će realizacija biti dobra. Zaobilaznica je potrebna Brčko distriktu, jer je grad zagušen saobraćajem. Najviše se to odnosi na izmještanje teretnog saobraćaja iz grada“, kazao je Teodor Nikolić, MZ Gornji Brezik.

Ukupna dogovorena novčana vrijednost projekta iznosi 28.700.000 eura sa PDV-om. Pošto je riječ o kreditu Europske banke za obnovu i razvoj, PDV će biti vraćen. Ukupna vrijednost bez PDV-a iznosi oko 24.500.000 eura.

Brcko tv.

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)