Naslovna / BiH / Odlazak mladih iz BiH

Odlazak mladih iz BiH

“Odlazak mladih iz BiH” naziv je Okruglog stola na kome su učešće uzeli predstavnici Vijeća učenika srednjih škola Brčko distrikta te gradonačelnik, sa kojim imaju namjeru uspostaviti konstruktivniju saradnju.

Sve češće se susrećemo sa slučajevima da mladi, u potrazi za boljim životom, odlaze iz BiH. Razlozi su najčešće nemogućnost pronalaska posla ili nastavak obrazovanja, unatoč činjenici da većina njih ima potencijala. Kampanja Mreže Vijeća učenika u BiH zalaže se za prava srednjoškolaca i njihov što bolji položaj. Pitanje ostati ili otići je postalo svakodnevno i provlači se kroz sve aspekte. Stoga je neophodno poduzeti konkretne korake kako bi odliv mladih bio smanjen.
“Imamo akciju pod nazivom Dan karijera gdje ćemo plasirati naša dosadašnja istraživanja, ali i predstaviti neka zanimanja koja su u našem Brčkom veoma poželjnja, ali i predstaviti neke istaknute osobe koje su uspjele radom u našoj lokalnoj zajednici”, kazala je Snježana Novaković, pr menadžer Mreže Vijeća učenika u Brčko distriktu BiH.
“Nadam se da će naši učenici se vrlo rado vraćati u našu Bosnu, takva kakva jeste, te da će uspjeti da se zaposle i nađu načina za svoju porodicu i sebe da ostanu ovdje”, kazala je Tanja Vučković, v.d. direktora JU Tehnička škola Brčko distrikt BiH.
Podrška lokalnih vlasti je veoma bitna u ovom procesu, te su i zaključci doneseni tokom ovog Okruglog stola od velikog značaja.Profesionalnu orjentaciju, odnosno biranje zanimanja koja ovdje imaju perspektivu, treba staviti u prvi plan.
“Treba dobro osmisliti sistem studiranja. Veoma je važno steći znanja kako bi bili što kompetentniji, a kao perspektiva Brčko distrikta se nameće da radimo i investiramo u infrastrukturu koja će stvoriti pretpostavke za kreiranje novih radnim mjesta”, kazao je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.
Ukazano je i na potrebu proaktivnog odnosa u smislu samostalnog djelovanja. Kada su mladi ljudi kreatori onoga što ima direktnog utjecaja na njihove živote onda je mnogo lakše pomagati im, nego kada pasivno posmatraju na životna dešavanja, istaknuto je nakon sastanka.

/brčanska tv/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)