Naslovna / BiH / Pero Kovačivić izručen pravosuđu Brčko distrikta, određen mu pritvor

Pero Kovačivić izručen pravosuđu Brčko distrikta, određen mu pritvor

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom odredio je dvomjesečni pritvor Peri Kovačeviću (41) omogućivši time nastavak sudskog procesa protiv njega po optužnici za ratni zločin iz 2007.godine.
Prije određivanja pritvora Kovačević se nalazio u bjekstvu od 2008.godine za koje vrijeme se suđenje  prema njemu za  ratni zločin protiv civilnog stanovništva nije moglo nastaviti.  Kovačević je lišen slobode 7. oktobra ove godine na Međunarodnom graničnom prelazu Starod u Republici Sloveniji nakon čega se do preuzimanja od strane lokalnog pravosuđa 25. novembra nalazio u ekstradicionom pritvoru.

Hapšenje je izvršeno po međunarodnoj potjernici koja je za njim raspisana  na osnovu odluke Apelacionog suda Brčko distrikta BiH iz 2008.godine

Budući da je optuženi bio nedostupan organima gonjenja Distrikta u trajanju od sedam godina i na taj način onemogućio vođenje krivičnog postupka, Tužilaštvo Distrikta podnijelo je prijedlog da se optuženom odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva. Na ročištu za određivanje pritvora nadležni sud u Brčkom prihvatio je prijedlog Tužilaštva,  pa je optuženom odredio  pritvor u trajanju od dva mjeseca.

Pri tome je uzeto u obzir  da optuženi pored državljanstva Bosne i Hercegovine posjeduje i državljanstvo susjedne države, pa bi puštanjem na slobodu mogao brzo i jednostavno preći državnu granicu BiH i na takav način onemogućiti vođenje krivičnog postupka.  Rješenje o određivanju  pritvora optuženi i njegov branilac imaju pravo pobijati žalbom.

Optužnica, koja je  protiv Pere Kovačevića podignuta  2007.godine,  tereti optuženog za pljačku i ubistvo četiri žene srpske nacionalnosti s područja Srebrenika i Gradačca,   koje je  u oktobru 1994.godine preuzeo radi osiguranja njihovog prelaska na teritoriju opštine Brčko pod kontrolom VRS.

Nakon što je pred Osnovnim sudom Distrikta održan glavni pretres 2007.g., te  optuženi oslobođen optužbi Tužilaštvo Distrikta uložilo je žalbu Apelacionom sudu Distrikta.  Uvažavajući žalbu Tužilaštva ovaj sud je 2008.godine ukinuo oslobađajuću presudu i naložio održavanje pretresa pred tim sudom.  Kako se, međutim,  optuženi  nije pojavljivao na ponovljenom suđenju za njim ja po odluci Apelacionog suda iz iste godine raspisana međunarodna potjernica.

/izvor: e.brcko/

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)