Naslovna / Nekategorizirano / Ljubavna priča o kojoj mediji pričaju svake godine nanovo

Ljubavna priča o kojoj mediji pričaju svake godine nanovo

Kada biste nekome tko je prvi put došao u Hrvatsku ispričali kako u srcu Europe, u Hrvatskoj postoje jedan čovjek i jedna roda koji zajedno, u prijateljstvu i ljubavi žive već 23 godine , vjerojatno bi pomislili ili da ste ludi ili da prepričavate lokalnu basnu ili legendu. Međutim, upravo zahvaljujući nevjerojatnoj ljubavi između umirovljenog domara lokalne škole Stjepana Vokića iz Brodskog Varoša i rode Malene, ova priča na sreću nije bajka već živa legenda o iskrenoj i stvarnoj ljubavi.

Roda.1Prije 23 godine u istočnoj Hrvatskoj, u malom mjestu Brodska Varoš, rođeno je nevjerojatno i najpoznatije prijateljstvo na svijetu između čovjeka i rode . Tadašnji domar varoške osnovne škole Stjepan i roda koju je ranjenu pronašao uz cestu, a kojoj je kasnije nadjenuo ime Malena, obećali su jednom drugome očito doživotnu vjernost.

Naime, od tada sve do danas u jesen, kada milijuni roda zbog dolaska zime sele iz Europe za Južnu Afriku, roda Malena spušta se iz svog gnijezda na krovu Stjepanove kuće i useljava u njegov dom. Malena zbog ozljede krila već 23 godine ne odlazi sa svojom obitelji u Afriku već ostaje u Hrvatskoj i čeka proljeće i povratak svog dragog rodana Klepetana. U ljubavi s Klepetanom je već 14 godina.

Iako krajem ljeta Klepetan kreće na daleki put prema jugu Afrike, sve do Cape Towna, svakog proljeća se vraća svojoj Malenoj. U tih 14 godina jednom je uranio tjedan dana i jednom zakasnio dva dana, sve ostale godine je došao točno 24. ožujka.

Malena ga je naravno čekala u gnijezdu. Rode su inače životinje koje žive u paru do kraja života a muške rode se vraćaju tjedan do dva ranije kako bi pripremili gnijezdo. Tek zatim dolaze ženke. Zahvaljujući g. Vokiću, Klepetan je jedini rodan koji se vraća u već sređeno gnijezdo u kojem ga čeka Malena.

Nekim tajnim signalima Malena uspije naslutiti Klepetanov povratak tjedan dana prije nego joj se vrati. Kroz tih tjedan dana ništa ne jede, samo stoji na rubu gnijezda, popije malo vode i čeka gledajući u nebo. I Stjepan svakog proljeća iznova, zajedno s Malenom iščekuje i strepi oko Klepetanova povratka budući ga na gotovo 14 tisuća kilometara dugom putu, koji treba preletiti iz Južne Afrike natrag u Hrvatsku, vrebaju brojne opasnosti.
Kada se Klepetan vrati, ljubav između Stjepana i Malene je u drugom planu, odnosno, cijela njezina pažnja usmjerena je prema Klepetanu.

Roda2.Otprilike mjesec dana nakon njegovog povratka izlegnu se mlade rode. Obično bude pet ptića, od kojih ovaj zadnji nerijetko bude izbačen iz gnijezda ili nedovoljno snažan da preživi prve dane u borbi za hranom. Međutim, i tu uskače gospodin Vokić koji pomaže u hranjenju ptića pa su tako Malena i Klepetan jedan od rijetkih parova koji na svijet donesu 5 mladih roda svake godine.

Zimi potpunu brigu o Malenoj preuzima Stjepan Vokić koji unatoč svojim godinama brine da joj bude toplo, da što lakše prebrodi dane do povratka svoje najveće ljubavi Klepetana i u proljeće iznova svijetu podari nove generacije mladih roda.

Od proljeća do jeseni, kada su Malena i Klepetan zajedno u svome gnijezdu u Hrvatskoj, Stjepan svakoga dana za Malenu, Klepatana i njihove ptiće lovi ribu, hraneći ih i brinući o njihovom gnijezdu.

– Ponosan sam što je odabrala mene da budem njezina krila. Ljubav je kad ne tražiš ništa zauzvrat, nego samo brineš o nekom biću – kazao je Stjepan
Kako Malena živi dok se Klepetan ne vrati donosi vam Jana voda s porukom i omogućava da putem web stranice www.vodasporukom.com uživo pratite kako žive Malena i Stjepan očekujući dolazak Klepetana!

/24.sata/

 

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)