Naslovna / Hrvatska / Hrvatska diže žicu na granici prema BiH i Srbiji

Hrvatska diže žicu na granici prema BiH i Srbiji

Hrvatska u ovom trenutku nema jasan odgovor šta će učiniti ukoliko sljedećeg mjeseca propadnu pregovori Evropske unije i Turske oko viznog režima za turske državljane i izbjeglice iz Turske krenu li tzv. balkanskom rutom.

Konkretne odluke nisu donesene ni na sjednici Savjeta za bezbjednost koja je u subotu održana u Splitu.

Kako “Jutarnji list” nezvanično saznaje, problem migranata bila je jedna od glavnih tema sjednice.

Aktuelni hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić i dalje tvrdi kako Hrvatska na granici prema Srbiji neće podizati žičanu ogradu i da je Hrvatska spremna za novi talas migranata.

S druge strane u HDZ-u kao izbornom pobjedniku i stranci koja sastavlja novu Vladu javno se ne izjašnjavaju o ovom problemu koji bi mogao uskoro zadesiti Hrvatsku.

“Okolnosti u odnosu na prošlu godinu su se promijenile. Hrvatska više neće moći biti tranzitna zemlja za izbjeglice. Ukoliko želimo izbjeći da Hrvatska postane centar za izbjeglice, moramo zaštititi naše granice i postaviti žicu na granicu prema BiH i Srbiji”, tvrdi visoki funkcioner u Vladi.

Visoki zvaničnik u HDZ-u rekao je da stručnjaci za graničnu bezbjednost treba da kažu kako se može obezbjediti granica i tu politiku moramo prihvatiti.

“Ukoliko je potrebno postaviti žicu, politika mora donijeti takvu odluku, ukoliko je potrebna vojska, onda neka ide”, rekao je funkcioner HDZ-a.

I on je svjestan da su se prilike u posljednjih godinu dana promijenile i da Hrvatska više neće moći migrante prebacivati u Sloveniju.

To je prije nekoliko dana poručio i slovenački premijer Miro Cerar, koji je rekao da njegova zemlja neće primati migrante iz Hrvatske.

Mađarska kreće u gradnju još jedne ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, Austrija najavljuje gradnju ograde na granici prema Mađarskoj, Italiji i Sloveniji i potpuno je jasno da u slučaju novog talasa migranti iz Hrvatske neće imati gdje da odu.

Zbog toga Hrvatska, kako piše “Jutarsnji list” mora aktivno zaštititi svoju granicu i prema BiH i prema Srbiji, jer jednom kada nekoliko desetaka hiljada migranata uđe u Hrvatsku neće moći dalje i biće kasno.

Na to je iz Njujorka upozorio i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, poručivši da u slučaju novog migrantskog talas Hrvatska ne bi mogla propuštati izbjeglice jer su granice susjednih zemalja zatvorene, te da mora zaštititi svoju teritoriju.

“Mi se moramo pripremati za to da zavisimo prije svega o sebi, da smo u pripravnosti zaštititi svoju teritoriju i granice i da pomognemo svakome kome treba pomoć”, naglasila je ona.

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)