Naslovna / Posavina / Boderište već 24 godine čeka pravdu

Boderište već 24 godine čeka pravdu

Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a Ravne-Brčko organizirala je danas u Boderištu obilježavanje 24. godišnjice stradanja civila i vojnika HVO-a u napadu srpske vojske na to hrvatsko selo.

I ove godine su podsjetili da nitko još nije procesuiran za zločine protiv nedužnog stanovništva.boderiste-3U napadu srpske vojske na hrvatsko selo Boderište, 8. ožujka 1993. godine ubijeno je 8 mještana. Četiri branitelja su ranjena i zajedno sa pet civila zarobljeni, te prošli logore u Brčkom i Bijeljini. Niko Blažević je tada na kućnom pragu izgubio sina. Bol je jednaka i sada kao i tog kobnog trenutka prije 24 godine. Kako kroz suze kaže, utjehu nalazi u molitvi, a nerijetko se pomoli i za savjest onih koji su sreću pokušali tražiti u tuđem dvorištu.

“To se nikada ne može zaboraviti. Volio bih da nikada nitko ne doživi ovo. Prošlo je 24 godine ali dokle god sam živ meni će svaka biti kao prva kada sam ostao bez sina. Ali moramo živjeti dalje, ne može se drugačije. Zato neka se ovo nikada ne zaboravi I nikada više ne ponovi”, poručio je Blažević.

Za zločin u Boderištu do danas nitko još nije procesuiran, kažu u Koordinaciji braniteljskih udruga HVO Ravne Brčko. Oni osuđuju pokušaje druge strane da mijenja teze tako što branitelje nazivaju zločincima. Pozvali su i danas pravosudne institucije da urade svoj posao i utvrde konačnu istinu. Predstavnik koordinacije, Ivo Anđelović, kaže da će ustrajati na istini.

“Mi mislimo da će istina ipak doći tamo gdje neki danas pokušavaju nas okriviti zato što smo se branili. Ja vjerujem da i oni koji su tada bili nama neprijatelji imaju snage da razumiju i priznaju da je ovdje bila obrana vlastitoga doma i da su se dogodile žrtve, kako naše tako i njihove. Ali istina je na našoj strani i istrajati ćemo na njoj”, poručuje Anđelović.

Povodom godišnjice masakra u Boderištu danas je u mjesnoj crkvi upriličena sveta misa i opijelo za poginule mještane i branitelje, a pored predstavnika udruga, vijence su na spomen obilježje položili predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta, te izaslanstva iz Županije posavske, Tuzlanskog kantona i Vukovarsko-srijemske županije, kao i veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

/autor: Mario Ivkić/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)