Naslovna / Krepšić / Božićno vrijeme u Krepšiću – Video

Božićno vrijeme u Krepšiću – Video

Slavljenje Božića predstavlja ono što je najsvečanije, najromantičnije u kršćanskom svijetu. To su blagdani iskonske radosti , gdje kršćani doživljavaju tračak milosti, blagoslova i blaženog veselja vjerujući da je Bog među nama, da nam je blizak i da se rodio kao čovjek.

Vrijeme božićnih blagdana je  doba kojeg mnogi željno iščekuju čitavu godinu. Vrijeme kad se obitelj okuplja pred božićnom trpezom i vrijeme darivanja stotinama godina veseli i grije srca svih žitelja kugle zemaljske.

Jednom riječju Božić je na poseban način  bila i ostala najljepša kršćanska svetkovina. U Krepšiću je se sve odvijalo kao i predhodnih godina čini mi se još svečanije i ljepše.

Razdoblje ispunjeno obiteljskom toplinom, okićeno najljepšim crkvenim pjesmama, puno narodnih običaja vezanih uz krajeve i način života ljudi.

Tražio se je lijep Badnjak, pekle su se pečenice, zatim Misa polnoćka, pjevalo se iz dubine duše, častilo se punčom, kuhanim vinom , čestitalo se  bez uztezanja, cijela župa oslikavala se kao jedna obitelj.

Tim još ljepša ako se slavi u rodnom mjestu među svojima.

Nažalost mnoge obitelji kako u Krepšiću tako i u Posavini ovog Božića nisu bile zajedno. Moglo nas je biti puno više, razlozi – opravdani, neopravdani…..

Druženje kod lovačke kuće, izlazci u kafiće

Svakako da smo vrijeme božićni blagdana iskoristili da obiđemo i našu lovačku kuću koja iskreno rečeno svaki put mi izgleda ljepša i ljepša, uradito je dosta, nastavak radova slijedi sa toplijim danima prenosi naš Mijo Antunović. Htjeli smo ispeći malo domaće kobasice i slanine na čistom zraku, osjetiti čari prirode u zimskom periodu. Ispalio se i poneki  metak na glinene golubove, sve u granici dozvoljenog internog druženja. Sve to u nadi da će se uskoro riješiti pitanje lova na našim prostorima, kako bi se stalo na kraj krivolovcima koji iz okolice ulaze na naš teritorij, kršeći zakon ubijaju divljač koju mi hranimo. Valjda će i tome jednom doći kraj.

Kafići Šibava i onaj  na našem igralištu  bili su mjesta okupljanja u večernjim satima. Ostajalo bi se duboko u noć prepričavali bi se razni događaji iz prošlosti na kraju nije izostala I poneka izvorna pjesma.

Redovni finansiski izvještaj

Ulaz:

Amandmanom HDZ-a za 2017 godinu dobili smo 2000 KM. Za vrijeme Božićnih blagdana dobrovaoljni prilog pod šatorom prikupito je 600 KM

Sva zajedno ulaz iznosi 2600 KM

Izlaz:

Na zadnjem izviješću poslije turnira kao što sam iznio imali smo minus od 175 KM. Pokrivanje krova limom na zgradi na igrališu stajalo je 1350 KM.

 Dodatni radovi (Tole) 75 KM. Izlaz za porez 340 KM. Troškovi za Božić : kuhano vino punč ambalaža i ostalo 400 KM.

Izlaz iznosi 2340 KM .

U kasi imamo još 260 KM.

  Najava 14. Tradicionalni susret krepšićana

Kao proteklih tako i ove godine pokušali smo između nas napraviti razne kontakte i razgovore, čuti vaša mišljenja, kako bi izvukli neke zaključke, sve to u svrhu da  bi odredili datum odžavanja ovogodišnjeg 14. tradicionalnog susreta krepšićana.

Moram priznati  da je stvarno teško odrediti neki datum koji bi odgovarao svima.  Mi datum našeg okupljanja, neovisno koji je dan u tjednu, želimo svakako stavit u špici godišnjih odmora (u tjednu kada nas je najviše dole), a istovremeno moramo to uskladiti sa drugim terminima (kao što su svadbe ) . Kako bi na vrijeme mogli planirati svoje godišnje odmore  evo već sada najavljujemo da će 14. Tradicionalni susret krepšićana biti 07.08. (srijeda) 2019.godine. Pozivamo vas da u razgovoru ovaj termin prenesete i drugima posebno onima koji se manje služe društvenim mrežama.

Moja isprika ; Video materijal u crkvi sa polnoćke nije do kraja čist, nažlost izgleda da je  objektiv je bio malo zamagljen, nadam se da će iduće godine biti bolje. Bilo bi dobro kada bi se neko od mlađih aktivirao u snimanju da se napravi više materijala, ali eto što ja to sve napisa kao da će netko reagirati, možda ipak hoće.

 

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)