Naslovna / Religija / Enterijer crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom na izložbi najboljih projekata iz BiH u Gracu

Enterijer crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom na izložbi najboljih projekata iz BiH u Gracu

Projekt rekonstrukcije enterijera nacionalnog spomenika župne crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom, kojeg su projektirali arhitekti Juro Pranjić i Ana Bosankić, odabran je među samo 18 najboljih arhitektonskih projekata iz cijele Bosne i Hercegovine na tradicionalnoj izložbi Collegium artisticum 2018 – Arhitektura.

Izložba je premijerno otvorena u Sarajevu, a kako je riječ u putujućoj izložbi ona je u srijedu 7. februara predstavljena i brojnoj publici u Kući arhitekture – Haus der Architektur u Gracu u Austriji. Organizator izložbe u Grazu je HDA Grac i Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini. Izložba u Gracu ostaje otvorena do 22. februara.

Pored austrijske publike u Gracu, izložbu je imala priliku vidjeti i Tuzla, Novi Sad, Mostar, Zenica, Banja Luka, Trebinje i Visoko.

Organizator ove tradicionalne izložbe je Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Ove godine je od ukupno 57 pristiglih radova iz cijele BiH, internacionalni stručni žiri kojeg su činili – Idis Turato (Hrvatska), Tadej Glažar (Slovenija) i Kristof Hinteriter (Austrija) je strogom selekcijom odabrao samo 18 projekata koji su predstavljeni na izložbi.

Projekt rekonstrukcija enterijera župne crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom, koja je nacionalni spomenik BiH i djelo je arhitekte Karla Paržika, a odabran je kao jedan od 5 najuspješnije realiziranih enterijera u cijeloj BiH.

Arhitekti ističu da su otvaranjem, osvjetljivanjem i pročišćenjem enterijera kreirali atmosferu prozračnosti, čistoće, otmenosti i dostojanstva koje je prikladno ovom tipu objekata.

Jasnim kontrastom između novih elemenata rekonstrukcije i zaštićene izvorne arhitektonske kompozicije formirali su preduvjete da se zaštićeno dobro i umjetnine uopće mogu sagledati i valorizirati.

Prostor su oslobodili i osavremenili, dali mu novi, vjerodostojan i slobodan duh koji ne imitira istoricizam nego je ovovremen i sa jasnim odmakom od kopiranja pokazuje povijesnu slojevitost koju treba njegovati.

Projekt rekonstrukcije enterijera je samo dio cjelovitog projekta rekonstrukcije zaštićenog nacionalnog spomenika kompleksa crkve Presvetog Srca Isusova, Župne kuće i Vanjskog uređenja kompleksa.

Ovaj projekt je usvojen od Komisije za nacionalne spomenike, a prema njemu do sada je izveden dio rekonstrukcije crkve i dio vanjskog uređenja u suradnji sa bivšim župnikom vlč. Veselkom Župarićem.

Arhitekti ističu da više od dvije godine uopće nisu uključeni u radove koji se izvode na ovom značajnom i zaštićenom nacionalnom spomeniku, iako je međunarodna stručna javnost njihov projekt prepoznala kao iznimno vrijedan za cijelu Bosnu i Hercegovinu i ocijenila ga kao referentni primjer pozitivnog odnosa prema zaštićenom dobru.

Za očekivati je da se nakon ovako značajnog državnog i međunarodnog priznanja i preostali radovi na ovom zaštićenom kompleksu nastave prema usvojenom projektu nagrađenih autora.

Nakon projekta Kapele sv. Franje u Gornjem Vukšiću koji je odabran za izložbu prošle godine, a koju su također projektirali arhitekt Juro Pranjić i arhitektica Ana Bosankić, ovo je već drugi projekt iz Brčko Distrikta koji je izložen na ovoj jedinoj i najznačajnijoj selektivnoj izložbi najuspješnije arhitekture u BiH.

(radio Brcko, nula49.com)

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)