Naslovna / Vijesti / Prvi put nakon 800 godina na nebu će se vidjeti „Božićna zvijezda”

Prvi put nakon 800 godina na nebu će se vidjeti „Božićna zvijezda”

Ovo što ćemo mi imati priliku vidjeti za koji dan imali su prije nas oni još u doba Đingis Kana. Naime, 21. prosinca svjedočit ćemo „sudaru„ dva najveća planeta Sunčevog sustava, Jupitera i Saturna. Oni će se 21. prosinca približiti toliko blizu da će izgledati poput „dvostrukog planeta„ konjunkcije koja će na Zemlji izgledati kao jedna super jarka svjetlosna točka.

Ovakvo nešto događa se otprilike svakih 800 godina! Zadnji put bilo je to 1226. godine, baš kako smo rekli – u doba Džingis Kana! „Poravnanja između ova dva planeta prilično su rijetka, događaju se otprilike jednom u 20 godina, ali ova je povezanost izuzetno rijetka zbog toga koliko će planeti izgledati blizu jedan drugom”, rekao je astronom sa Sveučilišta Rice, Patrick Hartigan.

Ta nevjerojatna pojava u povijesti je poznata pod nazivom „Božićna zvijezda” ili „Betlehemska zvijezda” iako zapravo nema religijsku važnost. Prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus. Mnogi teoretiziraju da je legendarna zvijezda u priči o trojici mudraca mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Stručnjaci kažu kako će se ovaj rijedak događaj moći pratiti na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. prosinca. Sljedeća velika konjukcija ova dva planeta dogodit će se 2080. godine. Tko živ, tko mrtav, pa bolje sad pogledati .

Book.hr

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)