Naslovna / Krepšić / Uskrs u Krepšiću – Video

Uskrs u Krepšiću – Video

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio se i ove godine po župama širom Posavine.

Treći dan Vazmenog trodnevlja pod Misom u 18.00 sati mještani župe Krepšić okupili  su se u crkvenom dvorištu oko ognja kojeg je blagoslovio župnik Pavo. Tim je plamenom upalita uskrsna svijeća koja simbolizira samog Isusa Krista. Upravo tim bdijenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

Brojniji nego predhodnih godina krepšiććani su slavili Uskrs tradicionalno poštivaći sve običaje koji su kroz vjekove pratili ovaj blagdan.

Za proslavu velikog blagdana spremala su se svečana jela te pripremali razni kolači, ono što djecu posebno veseli je bojanje uskrsnih jaja. Blagdan je to čestitanja i darivanja. Poslije svečane uskrsne Mise u 11.00 sati među okupljenima pred crkvom pozornost je privukao Vinko Anić sa velikim nojevim jajetom teškim skoro 1 kg. A o čemu je govorio i koga je pozdravio pogledajte u videu.

Sastanak sa župnikom

Dolazak nadbiskupa Vrhbosanske nadbiskupije Tome Vukšića te proslava 50 obljetnice utemeljenja župe Kraljice sv. Krunice Krepšić koja će se održati 13.08. 2022 godine bila je glavna tema sastanka koji je poslije mise bdijenja na veliku subotu sazvao župnik Pavo Kopić. Htjeo je čuti naše prijedloge, tražeći našu podršku. Predložili smo da tim povodom oltar bude iznesen vani, misa na otvorenom čini nam se svečanijom za takav dogđaj.

Svakako trodnevnica prije proslave, računali smo na p. Matu i vlč. Antu sinove našeg kraja.

Predviđamo jedan veći odziv kako naših krepšićana  ali mještana susjednih župa. Imali bi mjesto pod šatorima za ca. 500 osoba.

Poslije Mise u 11.00 sati sve prisutne počastiti hranom i pićem (čobanac, pečenje salata  i kolači). Pozvati tamburice iz Slavonije (Gunje) one koji su par puta svirali na turniru.

Nema nikakvog prikupljanja novca pod šatorima, troškove snosimo mi krepšićani. Vjerujem da će se naći nas 50 koji će dati po 100 eura a to bi bilo već dovoljno za troškove toga dana.   Vrijeme do godišnjih odmora će brzo proći. Pozivam vas da se svi uključite sa prijedlozima idejama. Što bi nadodali, možda neki manji program pod šatorom poslije mise…..i još…..

 

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka pritisnula kočnicu za bh. vozačke dozvole

Odlučio sam napustiti državu jer sam kao vozač vidio mogućnost da mogu bolje zaraditi u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.