Naslovna / Krepšić /  Početak Komasacije u Krepšiću – Video

 Početak Komasacije u Krepšiću – Video

U prostorijama MZ. Krepšić 2 u četvrtak 26. 05  u 15.00 sati održan je sastanak mješta sela i prestavnika Vladine komisije za komesaciju u Brčko distirktu sve sa ciljem da bi se prisustni upoznali o pojedinostima vezano na ovu temu.

Kako bi se došlo do željenih ciljeva Vlada Brčko distikta je u ovaj projekt  zadnjih par godina uložila 200.000 maraka, odradito više radnji koji nam kompletiraju ovaj projket, urađena je tenderska dokumentacija i odabran izvođač tehničkih radova, a to je GISSOFT Bijeljina.

U jednom iscrpnom i opširnom izlaganju prisutnim mještanima se obratio i gos. Obrad Dragičević dipl.ing. geod. Direktor spomenutog poduzeća.

Komesacija se radi isključivo na poljoprivrednom zemljištu, zbog toga se prvo utvrđuju granice izmeđju građevinskog i poljoprivrednog zemljišta i zemljišta koje iz nekih razloga nije predemet komesacije a nije građevinsko zemljište.

Osnovni cilj komesacije je uređenje poljoprivrednog zemljišta, ukrupljavanje posjeda koji omogućava i značajniju poljoprivrednu proizvodnju. Umjesto dosadašnjih trideset manjih parcela imali bi dvije ili ti veće.  Pod uređenjem se podrazumijeva izgradnja putne i kanalske mreže i dovođenje zauzetog zemljita u stanje pogodno za obradu.

Kako bi se izašlo u susret mještanima planira se odrediti termine u kojim bi građanima u ovim prostorijama bilo predočeno njihovo katarstrsko stanje kako bi se svako  pojedinačno mogao usaglasiti o točnosti podataka. U slučaju nekih nepravilnosti išlo bi se na rešavanju istih. Termin koji bi svakoko odgovarao mnogima koji borave vani je vrijeme godišnjih odmora.

Površina katastarske opštine Krepšić iznosi ca.1170 hektara u komesacionom području ćemo imati kad se odbiju šume građevinska i druga područja oko 850 hektara iznosi gospodin Dragičević. Prvi korak svakog pojedinca koji je vlasnik određenog posjeda u Krepšiću je da se pojavi u što skorije vrijeme radi utvrđivanja točne kvadrature posjeda koji neosporno pripada vama, sve dodatne informacije o daljnim koracima dobit ćete na istom mjestu.

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka pritisnula kočnicu za bh. vozačke dozvole

Odlučio sam napustiti državu jer sam kao vozač vidio mogućnost da mogu bolje zaraditi u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.