Naslovna / Vijesti / Nova lopta za polufinale i Finale SP

Nova lopta za polufinale i Finale SP

Sijalkot, grad na sjeveru Pakistana, proizvodi oko 70 odsto nogometnih lopti u cijelom svijetu – uključujući i Adidasov model Al Rihla, zvaničnu loptu Svjetskog prvenstva u nogometu, koje se trenutno igra u Kataru, prenosi Originalmagazine.

Ako u svom domu imate barem jednu loptu loptu, velika je vjerovatnoća da je proizvedena u pakistanskom gradu Sijalkotu. Čak osam odsto populacije Pakistana, odnosno oko 60.000 ljudi, radi u proizvodnji nogometnih lopti.

To podrazumijeva sate i sate rada jer se više od 80 odsto nogometnih lopti koje su napravljene u Sijalkotu šiju ručno – jedan po jedan panel. Prosječna nogometna lopta sastoji se od 32 panela. Šivenje je naporan proces koji loptu čini izdržljivijom i daje joj bolju aerodinamiku jer su šavovi dublji nego oni koje pravi mašina za šivenje.

Kako nastaju nogometne lopte

Lopte šiju uglavnom žene. Prosječan dan šivačice u Anwar Khawaja Industries, jednog od proizvođača lopti, izgleda tako što žena dođe na posao, sašije dvije lopte, vrati se kući da skuva ručak, a zatim se poslije podne vraća na posao i nastavlja da radi.

Muškarci takođe učestvuju u procesu proizvodnje. Oni su zaduženi za pripremu materijala i testiranje kvaliteta. Inače, sve do 1997, dok nije promijenjen zakon, fabrike u Sijalkotu su zapošljavala i djecu od pet godina zajedno sa roditeljima.

Anwar Khawaja Industries svoje šivače plaća oko 160 Rupien (0,75 eura) po lopti. Za jednu loptu potrebno je oko tri sata, što znači da jedna osoba za dan proizvede tri lopte. Šivači mjesečno zarađuju u prosjeku 9600 Rupija (oko 113 eura). Čak i za siromašan Region, Platte su niske. Potrošačka korpa u Sijalkotu iznosi oko 20.000 rupija mjesečno, piše Bloomberg.

Prosječna nogometna lopta sastoji se od 20 šestougaonih i 12 petougaonih panela, međusobno povezanih sa 690 šavova. Međutim, sve više lopti danas se sastavlja vrućim lijepkom, a proces se naziva termo lijepljenje. Takve lopte zadržavaju kvalitet, jeftinije su za proizvodnju, ali skuplje za transport. Za razliku od šivenih lopti, lijepljene lopte ne mogu da se izduvaju.

Kada je lopta gotova, mora da prođe rigorozno testiranje kako bi zadovoljila FIFA standarde. U svijetu se kupi oko 40 miliona lopti svake godine, a ove godine se očekuje da će ta brojka biti veća zbog Svjetskog prvenstva.

Nova lopta za polufinale i Finale SP.

Posljednje utakmice na Mundijalu u Kataru će se igrati sa novom loptom Al Hilm, što u prevodu znači san.

Lopta je ukrasena bordo nijansama koje podsjećaju na zastavu Katara, saopštila je Fifa.

„Al Hilm će biti zvanična meč lopta za polufinale, za treće mjesto i finale“, Navela je Fifa.

Al Hilm će zamijeniti dosadašnju loptu Al Rila (putovanje).

U polufinalu u utorak igraju Argentina – Hrvatska, dan kasnije Francuska – Maroko.

Meč za treće mjesto je 17. decembra, a finale dan kasnije.

 

/CDM/

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)