Naslovna / BiH / Došlo do smjene gradonačelnika u Brčko distriktu – Video

Došlo do smjene gradonačelnika u Brčko distriktu – Video

Smjenom gradonačelnika Eseda Kadrića iz SDA, nakon čega je na ovu poziciju izabran Zijad Nišić, kadar SBiH, u Brčkom je zvanično uspostavljena nova skupštinska većina. Čine četiri stranke iz probosanskog bloka, SBiH, SBB, NiP, SDP te srpski i hrvatski blok na čelu sa SNSD-om i HDZ-om BiH, koji su na taj način u opoziciji ostavili svoje stare koalicione partnere – SDA.

Predsjednik SDA Brčko distrikta BiH Esed Kadrić nakon više od dvije godine oprostio se od funkcije gradonačelnika. Smatra da nije postojao opravdan razlog za njegovu promjenu, te da se koalicije s federalnog i kantonalnog nivoa nakon općinskih izbora u Bosni i Hercegovini ne bi trebale utjecati na Distrikt, koji svoju vlast bira na lokalnim izborima.

„Ovdje se žurilo nekima prije nego što se formira Federalna vlada da pokuša preslikati neke političke odnose Osmorke, Četvorke. Kada se sve stvari smire u Federaciji BiH, SDA kao najveća stranka u Brčkom će se ponovo vratiti da preuzme odgovornost vođenja ovim gradom“, poručio je Kadrić.

Nakon državnog nivoa, probosanske stranke koje su se udružile protiv SDA, u distriktu Brčko je riječ o Četvorcima, potpisale su koalicioni sporazum sa srpskim i hrvatskim blokom te sada čine novu skupštinsku većinu u ovoj lokalnoj zajednici. Do lokalnih izbora naredne godine pozicija gradonačelnika pripada Bošnjacima.

„Dinamiziranje privrednog razvoja i borba protiv korupcije uz sve druge sektore koje treba unaprijediti. Ovo je stvara kontinuitet jednog uspješnog razvoja Brčko distrikta. Koordinate kojima se krećemo u politici u Brčko distriktu iste su kao i prethodne, samo ćemo promijeniti brzinu kojom se to događa“, istaknuo je Nišić.

Srpski i hrvatski blok na području Distrikta predvode SNSD i HDZBiH, koji se nisu željeli miješati u odnosima unutar probosanskog bloka. Osnovni princip je ko ima većinu unutar svog naroda. Četvorka ima sedam, a SDA pet mandata.

„Ono što je nas devet, grupacija Srba iz skupštinske većine, odredilo da se jedinstveno odredimo u odnosu na ovaj prijedlog odluke jeste činjenica da smo prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma govorili o potrebi formiranja vlasti na principima legitimnog predstavljanja“, kazao je Siniša Milić, predsjednik Skupštine. Brčko distrikta BiH (SNSD).

„Temeljem tog principa HDZ se ponašao kod današnjeg razrješenja, odnosno smjene gradonačelnika Kadrića i glasovanja za izbor gradonačelnika Nišića“, naveo je Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH (HDZBiH).

Na ono najbitnije pitanje: što će građani imati od ovih promjena, trenutno je teško odgovoriti. Sigurno nas samo danas čeka vrlo turbulentno razdoblje na brčanskoj političkoj sceni.

federalna.ba

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)