Naslovna / Posavina / Treća Državna i međunarodna izložba pasa u Domaljevcu – Video

Treća Državna i međunarodna izložba pasa u Domaljevcu – Video

Domaljevac je treću godinu zaredom europsko središte za okupljanje ljubitelja pasa. Ove godine okupili su se iz čak 22 zemlje. Dvodnevna izložba pasa CAC-CACIB BiH 2023. održana je na kinološkom poligonu u Domaljevcu u organizaciji Kinološkog saveza Herceg Bosne i Kinološke udruge iz Domaljevca. Održane su četiri izložbe pasa, dvije državne izložbe CAC i dvije međunarodne izložbe pasa CACIB. Za titulu najboljih po raznim kategorijama na ovoj manifestaciji natjecalo se čak blizu 300 pasa (više od 100 pasmina pasa). Pse je ocjenjivalo devet eminentnih međunarodnih kinoloških sudaca.

U tako velikoj konkurenciji poštujući sva kriterija treće mjesto najboljeg madog vodiča osvojila je Lucija Anić. Dok je njen pas njemački lovni terijer Ara nakon tri CAC proglašenja u Vitezu, Žepču i ovdje u Domaljevcu proglašen za šampiona Bosne i Hercegovine u ljepoti.

Promidžba mjesta

Manifestaciju je proglasio otvorenom načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.- Kada jedna mala sredina uspije okupiti ovoliko zemalja oko jedne manifestacije, to je onda uspjeh, a mi nastojimo biti dobri domaćini. Kako se svake godine povećava broj sudionika, mislim da smo uspjeli u toj nakani, pa ćemo i dalje podupirati ovakve i slične manifestacije – poručio je Piljić.

Kinologija je u Posavini s dugom tradicijom te postaje odlična prilika za turističku promidžbu, osobito u oblasti sportskog i lovnog turizma. Vlasnici pasa dolaze iz zemalja diljem svijeta kako bi sudjelovali na manifestaciji u Posavini, a termine usklađuju s izložbama u Slavoniji, u Vukovaru i Osijeku, gdje će nastaviti svoja putovanja.

Kari-Anne Jacobsen, sudionica izložbe iz Norveške, stigla je prva u Domaljevac. Kaže nam, oduševljena je ljudima, prijamom, organiziranošću izložbe.

– Ovdje je divno, pretvorili su ovo polje u sjajan prostor za natjecanje, tako da imamo idealne uvjete. Imam afganistanske hrtove koje sam sama uzgojila i rado dolazim pokazati ih – kazala nam je Kari-Anne. Dennis Weiss, sudionik izložbe iz Njemačke, također je zadovoljan manifestacijom.

– Uvijek dolazimo ovdje po dobre kritike i ocjene – poručio je.

Kinološki savez Herceg Bosne ima 86 manifestacija tijekom godine. Jedan dio čine radne manifestacije, a dio ih je u znaku izložbi kakva je održana u Domaljevcu. Deset je državnih i jednako toliko međunarodnih. Tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne Mirko Čolak objašnjava kako je tijekom dva dana na izložbi u Domaljevcu podijeljeno oko 1200 ocjena za oko 300 pasa.

– Izlagači koji pripremaju pse ne mogu napredovati bez dolazaka na ovakve manifestacije izložbi, ne može se ni pasmina razvijati, pa je svakome stalo da dobije što više kandidatura, a onda i titula, kaže Čolak, čestitajući Kinološkoj udruzi Domaljevac na organizaciji velike i zahtjevne manifestacije.

– U Domaljevac izlagači rado dolaze, tako da sam siguran kako postoje čvrsti temelji da manifestacija postane tradicionalna.

Galerija slika:

Comments

comments

Pročitajte još

DUŠA BOSANSKA KATOLIČKA

Hrvat sam i volim sve Hrvate ma gdje bili Ali zaljubljen sam u bosansku katoličku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)