Naslovna / Hrvatska / Tko je bio Marijo Slunjski

Tko je bio Marijo Slunjski

Mada na selu poznati kao Pisonjići, što im je ostalo od prapretka kao jednog među seljanima koji je razlikovao slovo od slova, bilo bi prikladnije Sliškovići. Genetski zapis kod njih je od boja i linija. Od onih koje kao takve pamtimo su dva brata, jedan profesionalni fotograf a drugi slikar i pedagog, Marko Krnjić. Tako se slikarski gen pojavio i kod Marija sina od Ljubice Slunjski rođ. Krnjić kojoj je slikar i pedagog Marko stric.

Prerana smrt ga je prekinula u stvaralaštvu a ipak je nešto ostalo što je ovih dana izloženo u Zaprešiću. Lijepo je bilo srest se sa lucidnim kaosom kreativnog Marija. Pročitajte u nastavku…

Muzej Matije Skurjenija otvorio je izložbu “Ozbiljne karikature Marija Slunjskog”. Ova izložba nije samo prigoda za umjetničko uživanje, već i prilika za odavanje počasti talentiranom umjetniku, Mariju Slunjskom, koji je prerano napustio svijet umjetnosti i života. Izložba je svečano otvorena u četvrtak, 5. listopada kao dio Dana grada Zaprešića.

Umjetnik Mario Slunjski iako nas je prerano napustio 2022. godine. Rođen je 1984. godine u Zagrebu, no Osnovnu školu završio je u Zaprešiću u OŠ A. Augustinčića. Srednju školu primijenjene umjetnosti pohađao je u Zagrebu, smjer slikarski dizajner te je završio Likovnu akademiju u Splitu u klasi profesorice Nine Ivančić. Međutim, njegovo obrazovanje se tu ne zaustavlja već, je završio i Učiteljsku akademiju u Zagrebu.

Mario Slunjski bio je rado viđeno lice među umirovljenicima i djecom jer je za njih i držao likovne radionice, kako u Kulturnom centru Trešnjevka, tako i u Zaprešiću. Organizirao je i izložbe radova na Trešnjevci i Maksimiru.

Izložba “Ozbiljne karikature Marija Slunjskog” pruža posjetiteljima priliku da urone u svijet Slunjskove umjetnosti i razmisle o porukama koje je umjetnik želio prenijeti. Karikature prikazuju različite aspekte društva.

Ova izložba će biti otvorena za posjetitelje sve do 25. listopada, a Muzej Matije Skurjenija poziva sve ljubitelje umjetnosti da posjete ovu izložbu i pridruže se u počasti umjetniku koji je ostavio trajan pečat na umjetničku scenu Zaprešića i šire.

/ICZ Hr /

 

 

Comments

comments

Pročitajte još

Cipele starog seljaka

Mladi student pošao je u šetnju sa svojim profesorom. Dok su tako šetali i razgovarali, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)