Naslovna / Nekategorizirano / Misterija: Gdje se sahranjuju Kinezi u BiH?

Misterija: Gdje se sahranjuju Kinezi u BiH?

Šta je sa stotinama, a možda i hiljadama Kineza u BiH, o kojima se ništa ne zna, pa ni to gdje su umrli i gdje su sahranjeni? Nadležne institucije u BiH nemaju odgovor, dok kineski radnici kažu da ne razumiju šta znači “sahrana”…

Podaci Službe za poslove sa strancima pokazuju da u BiH boravi oko 1.100 Kineza, ali zvanični podaci o broju umrlih ne postoje. To je za “Dnevni Avaz” potvrdio zamjenik direktora Službe Izet Nizam i dodao da je to misterija ne samo u BiH, nego i u svijetu.

“I mene zanima šta se dešava sa njima, da li oni zamjenjuju identitet, jedan ode, drugi dođe, jer ih mi teško razlikujemo. Samo je jedan slučaj zabilježen kada je u saobraćajnoj nesreći u Buča Potoku u Sarajevu nastradao Kinez i njega su u olovnom sanduku transportovali u Kinu. Ono što mogu reći jeste da nikad nisu prekršaj napravili, mirni su i poštuju zakone BiH”, kazao je Nizam.

Podatke o umrlim Kinezima nema ni, na primjer, Matični ured Grada Banjaluke. Na Gradskom groblju nema ni jednog sahranjenog Kineza. Doktor tradicionalne kineske medicine Lio Botao godinama je imao ordinaciju u centru Banjaluke, ali se prije nekoliko godina razbolio, te se vratio u Kinu i tamo umro.

/aTV/

Comments

comments

Pročitajte još

DUŠA BOSANSKA KATOLIČKA

Hrvat sam i volim sve Hrvate ma gdje bili Ali zaljubljen sam u bosansku katoličku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)