Naslovna / BiH / Korupcija u BiH, od kolijevke pa do groba

Korupcija u BiH, od kolijevke pa do groba

Indeks percepcije korupcije, kojega je u srijedu objavio Transparency International (TI), u slučaju Bosne i Hercegovine samo je potvrdio da se u toj zemlji u godini koja je na izmaku apsolutno ništa nije napravilo u borbi protiv te pojave, ocijenili su u Sarajevu predstavnici bosanskohercegovačkog ogranka TI-ja.

U usporedbi s 2013. godinom BiH je, prema indeksu percepcije korupcije, zabilježila nazadovanje i sada je na 81. mjestu na ljestvici na kojoj su 172 države i u kojima se analizira stupanj korupcije.

Ona je istodobno na pretposljednjem mjestu ispred Kosova među sedam država nastalih na području bivše Jugoslavije, gdje najnižu razinu percepcije korupcije bilježe Slovenija i Hrvatska.

U prošloj i 2012. godini BiH je bila za devet mjesta bolje plasirana na svjetskoj ljestvici TI, a njeno rangiranje rezultat je ocjena šest različitih izvora, uključujući tu Svjetsku banku (WB), Economist Intelligence Unit, Freedom House i World Justice.

Voditelj ogranka TI za BiH Emir Đikić kazao je kako se rezultati globalnog istraživanja percepcije korupcije međunarodnih organizacija podudaraju i s onim terenskim u BiH, koje se odnosilo na korupciju u različitim sektorima poput općinske uprave, zdravstva, policije i obrazovanja.

“Percepcija u BiH je da je korumpirana od kolijevke pa do groba”, slikovito je opisao Đikić stanje kako ga vide i građani te zemlje.

No temeljnim izvorištem korupcije u BiH, kako pokazuju istraživanja, građani doživljavaju političke stranke u toj zemlji.

“To je stoga što je partitokracija zahvatila sve segmente društva”, kazala je glasnogovornica TI BiH Ivana Korajlić, ističući kako je to ujedno temeljni problem jer političari koji imaju stvarnu moć i ujedno korist od korupcije čine sve ne bi li spriječili učinkovitu borbu protiv te pojave, znajući kako bi u protivnom i sami bili izloženi kaznenom progonu.

“Upravo političari koji najviše govore o potrebi borbe protiv korupcije i sami su umiješani u najveće korupcijske afere”, ustvrdila je Korajlić.

Istraživanja TI BiH pokazala su kako pravosuđe u toj zemlji do sada nije procesuiralo niti jedan veći slučaj korupcije, a tužitelji se uglavnom bave “sitnim ribama” strahujući od političkih pritisaka koji bi im mogli ugroziti karijere.

U TI BiH drže da se ovakvo stanje neće bitnije promijeniti bez značajnijeg pritiska, prije svega onog iz Europske unije.

“Ni u Srbiji niti u Hrvatskoj ništa se nije dogodilo dok nije došlo do jakog pritiska EU”, konstatirala je Korajlić, uz ocjenu kako je upravo zbog toga došlo do procesuiranja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Bez odlučnijeg obračuna s korupcijom u BiH definitivno neće biti nikaovg napretka, ocjena je predstavnika TI.

/oslobodjenje.ba/

Comments

comments

Pročitajte još

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)