Naslovna / BiH / Uz crveni tepih postrojena i počasna postrojba Oružanih snaga BiH

Uz crveni tepih postrojena i počasna postrojba Oružanih snaga BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak u Sarajevo u službeni posjet Bosni i Hercegovini, prvi njezin takav put u inozemstvo otkako je na dužnosti.

Hrvatskoj je predsjednici prije službenih razgovora pred sjedištem Predsjedništva BiH u Sarajevu priređen svečani doček uz državničke počasti.

Uz crveni tepih u njezinu čast postrojena je počasna postrojba Oružanih snaga BiH te su intonirane himne dviju država.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Sarajevu je razgovarala s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u utorak u Sarajevu da će se zauzimati za punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu k euroatlanstkim integracijama pri čemu će se strogo voditi računa o poštivanju suvereniteta te zemlje ali i nastaviti iskazivati zanimanje za položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi.kitarovic_bih4-030_782225S0

T’emelj mojeg odnosa prema BiH jest apsolutno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH, a isto tako i potpune konstitutivnosti i jednakopravosti sva tri naroda’, kazala je Grabar-Kitarović novinarima nakon sastanka.

Ivanić je izrazio zahvalnost svoje zemlje Hrvatskoj za potporu na putu prema Europskoj uniji u čemu je i sadašnja hrvatska predsjednica, kako je istaknuo, imala važnu ulogu dok je bila ministrica vanjskih poslova.

Ocijenio je važnim što je Grabar-Kitarović kao nova hrvatska predsjednica za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrala upravo BiH.

To ukazuje na važnost koju Hrvatske pridaje BiH, ali i obratno, rekao je.

‘Republika Hrvatska i BiH dvije su istinski prijateljske zemlje’, kazao je Ivanić.

Istaknuo je da je Hrvatska uvijek bila prijatelj koji je pomagao BiH.

Razgovore s hrvatskom predsjednicom opisao je kao iskrene i otvorene.

Kolinda Grabar Kitarović odvojeno će se sastati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te čelnicima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

/dnevnik.hr/

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)