Naslovna / Nekategorizirano / Što uraditi ako dođe do toga; Zlu ne trebalo…

Što uraditi ako dođe do toga; Zlu ne trebalo…

Dolaskom toplih proljetnih dana zmije izlaze iz skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, a time se povećava mogućnost slučajnog susreta s tim životinjama, kojih se ne treba bojati već ih treba uvažavati jer su dio prirodnog bogatstva i važne za ekosustav, poručuje Državni zavod za zaštitu prirode.zmija-ujed

Zmije imaju izuzetnu ulogu u kontroli glodavaca i kukaca te tako umanjuju rizik od prijenosa zaraznih bolesti jer pretjerano velike populacije glodavaca djeluju kao podloga za širenje raznih bolesti i uzrokuju uništavanje usjeva.

Za što bezbrižniji boravak u prirodi, preporuča se nošenje dugih hlača i visoke obuće. Kažu da treba pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama.

U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je slučajno pokušavati uhvatiti. Zmiju treba polako zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo te pustiti da sama otiđe svojim putem.

Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši. Zmija neće namjerno krenuti prema čovjeku, osim ako se ne osjeti ugroženom.

 Unatoč tome što susret sa zmijom može biti neugodan, na našim prostorima živi 15 vrsta zmija od njih samo tri su otrovnice – poskok, riđovka i planinski žutokrug.

Ove tri otrovnice manje su otrovne od npr. afričkih ili azijskih zmija, kao što su kobra ili crna mamba pa im je ugriz rijetko kada smrtonosan. Poskok je nešto otrovniji od riđovke i planinskog žutokruga.

 Također, iako je strah od zmijskog ugriza velik, treba imati na umu da su statistički veće šanse da osoba smrtno strada od uboda pčele nego od ugriza zmije.

Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva, a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova.

Osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove, a poželjno bi bilo očistiti ranu i pomoću čvrstog predmeta i zavoja imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz.

Na Zemlji su zmije prisutne više od 100 milijuna godina. Kao skupina koja danas broji preko 2900 opisanih vrsta, uspjele su naseliti vrlo širok spektar staništa: od pustinja i tropskih šuma do hladnih tundra polarnog pojasa, ali i toplih tropskih mora.

U Hrvatskoj je strogo zaštićeno 12 vrsta zmija i zabranjeno ih je namjerno hvatati ili ubijati, uznemiravati, uništavati ili im uzimati jaja. Zabranjeno je i držanje, prijevoz, prodaja i razmjena zaštićenih zmija.

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)