Naslovna / Nekategorizirano / Ugovor težak preko 2,8 miliona KM

Ugovor težak preko 2,8 miliona KM

Danas su Gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić i direktor Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ Admir Nuković potpisali ugovor o izgradnji glavnog transportnog cjevovoda u ovome gradu. Vrijednost posla je 2.818.523 maraka, a ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i šef Vladinog odjela za komunalne poslove Mirza Drpljanin.

-Ovaj ugovor ima poseban značaj za stanovnika Brčko Distrikta. Imajući u vidu da smo u posljednjih 5 ili 6 godina imali situaciju intenzivnog pucanja transportnog cjevovoda na potezu Fabrika vode /Plazulje/ do vodotornja „Vrankićka“ što u tim trenucima cijeli grad učini nervoznim- kazao je Domić.

On je podsjetio i na činjenicu da je još uvijek atuelni cjevovod star preko 30 godina koji više ne može izdržati pritisak vode.

Domić je izrazio nadu da nakon izgradnje novog cjevovoda, bar za pola stoljeća neće biti havarija na transportnom cjevovodu obzirom da se radi o kvalitetnim materijalima koji će biti ugrađeni.

-Mi smo računali da će posao koštati 3 miliona maraka, a ponuda “Komunalnog” je nešto više od 2,8 miliona maraka- kaže Domić, dodajući da će ovaj posao biti finansiran iz budžeta Brčko Distrikta.

Nuković je podsjetio da porblemi sa potisnim cjevovodom traju od 1998 ili 1999.godine.

-Naravno da je i rok tada ugrađenih materijala istekao. Kada govorimo o ovome poslu onda ću kazati da se radi o 4.074 metra magistralnog potisnog cjevovoda promjera fi 500 sa najboljim materijalima koji će trajati preko 50 godina, mada su garancije i do 100 godina- objašnjava Nuković.

On je, podsjćajući da je Fabrika vode u Brčkom puštena u pogon 2010.godine sa kapacitetom od 330 litara vode po sekundi, te da može snabdijeti mnogo veće potrebe građanstva i industrije u Distriktu Brčko, kazao da se sa izgradnjom novog potisnog cjevovoda rješava primarni i dostavni dio vode za piće.

Plan je da se za oko tridesetak dana JP „Komunalno Brčko“ uvede u posao, a rok za izvođenje ovoga posla je 160 kalendarskih dana.  Nuković je izrazio očekivanje da će završetak ovoga posla biti do kraja ove godine./E.R./

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)