Naslovna / Knjiga žalosti / Preminuo Vlč. Josip Kresić nekadašnji krepšićki župnik

Preminuo Vlč. Josip Kresić nekadašnji krepšićki župnik

Sa malim  zakašnjenjem  prenosimo tužnu vijest svima našim krepšićanima, brojnim prijateljima i poznanicima .

U Bolnici sv. Rafael na Strmcu kod Nove Gradiške preminuo je 20. svibnja vlč. JOSIP KRESIĆ, umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji je djelovao u župi Podravska Moslavina u Požeškoj biskupiji. Sprovod preminulog svećenika  bio je  na Gradskom groblju u Našicama, 22. svibnja u 15 sati, a potom je služita misa zadušnica u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Našicama.

Kresic_JosipRođen je 5. kolovoza 1937. godine u selu Komšići. Po završetku osnovne škole, upisao se u svijecagimnaziju u Maglaj. Sjemenišnu gimnaziju je završio u Dubrovniku, a bogosloviju je pohađao u Đakovu gdje je na Petrovo 1967. bio zaređen za svećenika. Potom je bio imenovan kapelanom u Radunicama gdje ostaje 18 mjeseci. Nakon Radunica, kao kapelan, službovao je u Doboju, u Crkvicama (Zenica), te Oštroj Luki. Jedno vrijeme zamjenjuje župnika u Bežlji. Prva samostalna župa u kojoj je on ujedno bio i prvi župnik je bila župa Krepšić. Ovdje djeluje od 1972. do 1980. godine. Kao i većina svećenika koji dolaze na novoosnovanu župu, tako je i Joka došao „na ledinu“. Prvo se dao na gradnju crkve, zatim na gradnju vjeronaučne dvorane, a tek na kraju, na gradnju župnog stana. U gradnji župnog stana posebno mu je pomogao tadašnji nuncij Svete Stolice – msgr. Cagna.

Nadbiskup dr. Marko Jozinović imenuje ga 19. studenog 1980. župnikom u Haljinićima. I ovdje dolazi „na ledinu“. No, da ne bi predugo bio „na ledini“, župnik Kresić si nabavlja kontejner u kojem živi, pastoralno radi i ganja dozvole za gradnju. Ovo mu je razdoblje svećeničkog života bilo posebno trnovito.

U kolovozu 1982., župnik Kresić dolazi u Modriču. Tu ostaje sve do 24. lipnja 1992. kada je morao sa župnim maticama na leđima zbog rata napustiti Modriču. Sklanja se u župi Podgorač koja je tada pripadala zagrebačkoj nadbiskupiji, a danas je u sastavu Požeške biskupije. Kroz dva mjeseca, koliko je bio u ovoj župi, stalno je na kotačima. Obilazi i hrabri svoje Modričane koji su se raspršili po cijeloj Slavoniji i dalje. Nakon dva mjeseca, tadašnji zagrebački nadbiskup, a danas blagopokojni kardinal Franjo Kuharić, imenuje ga župnikom u Podravskoj Moslavini koju prima 30.08.1992. gdje ostaje djelovati do umirovljenja – 2010. godine.

Vlč. Joka kako smo ga svi zvali kao umirovljeni svećenik, živio je u kući u Našicama sa svojom sestrom i nećakom. Umire u 78. godini života i 48. godini svećeništva.

Počivao u miru.

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Jedan komentar

  1. PRAVO IME NAŠEGA PAROKA JOKE JE BILO JOZO KRESIĆ S KOJIM SAM SE PAR PUTA ZNAO ČUTI MOBITELOM
    NEKA MU JE VJEČNA SLAVA POČIVAO U MIRU BOŽIJEM.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)