Naslovna / Nekategorizirano / Kardinal Puljić blagoslovio četiri zvona u župi Ulice

Kardinal Puljić blagoslovio četiri zvona u župi Ulice

Predvodeći u subotu, 18. srpnja 2015. u župi Rođenja BDM u Ulicama kod Brčkog euharistijsko slavlje u zajedništvu s dvadesetak svećenika među kojima domaći župnik fra Ante Tomas te vikar provincije Bosne Srebrne fra Marijan Karaula, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski blagoslovio je četiri zvona, od kojih će tri biti postavljena na toranj župne crkve i jedno na toranj kapelice sv Franje asiškog u filijali Gornji Vukšić.

zvonaPojašnjavajući u svojoj homiliji ulogu crkvenih zvona kardinal Puljić je rekao kako ona pozivaju vjernike na molitvu, izražavaju tugu kada netko umre i odgone zlo. „Ova četiri zvona koja ste s ljubavlju darivali svojoj župi čuvat će spomen ovih vremena, koja nimalo nisu lagana, zato vam hvala“, rekao je kardinal Puljić. Svjestan kako je nedavni rat u kojem su neprijatelji porušili gotovo sve kuće i crkve Hrvata katolika u tom dijelu Bosanske Posavine, raselili njihove stanovnike , ostavio rane na dušama mnogih ljudi, kroz nekoliko je svjedočenja kardinal Puljić na kraju poručio: „Hrabrim vas da sačuvate ljubav prema svome zavičaju. Nisu pobjednici oni koju su ubijali, progonili, koji unose strah. Pobjednicu su oni koji su ljubav doživjeli, koji ljubav nose i ugrađuju. Neka ova zvona odjeknu ne samo do Beča nego i do Berlina, neka odjeknu i podsjete vas da ste ovdje rođeni, kršteni. Ne zaboravite to. Dovedite svoju djecu, unučad, pokaži im staze svoga kraja, svoga raja, kud si hodio i gdje si stasao. Želim da ova zvona budu glas koja će vas uvijek okupljati i u slozi i zajedništvu izgrađivati. Radost je majci, svoju djecu vidjeti oko sebe. Majka Božja je radosna i sretna kad nas vidi kao svoju djecu okupljene oko Isusa. Neka ova zvona odjekuju pozivom da svoju vjeru u kojoj smo kršteni, ukorijenjeni, volimo, čuvamo, živimo i svjedočimo, Amen“.

Nakon homilije kardinal Puljić je blagoslovio nova zvona; najveće, teško 805 kg s likom Blaženje Djevice Marije i urezanim tekstom „Majko naša, kraljice Hrvata, moli za nas“ te zvono teško 390 kg s likom sv. Josipa i tekstom „Sveti Josipe, zaštitniče hrvatskog naroda, moli za nas“, dar obitelji Ive Sadrića i Tomislava Antunovića, potom zvono teško 230 kg s likom bl. Alojzija Stepinca i tekstom „Blaženi Alojzije, moli za nas i cijeli hrvatski narod“, dar obitelji Pere Martinovića. Najmanje zvono s likom sv. Franje Asiškog i tekstom „Sveti Franjo Asiški, moli za nas i cijeli hrvatski narod“, dar obitelj Ante Pavlovića, bit će postavljeno u kapelu sv. Franje Asiškog u filijali Gornji Vukšić.

zvona 2Posebno je dirljivo bilo na kraju Mise kada su Anđeoski pozdrav Gospi zajedno molili prvi puta uz zvuke novoga zvona, kojim je zazvonio kum Pavlović.

Slavlje na kojem su uz mnogobrojne župljane sudjelovali i predstvanici društveno-političkih vlasti, pjesmom je uveličao domaći župni zbor Mala Gospa i nekoliko članova mješovitog zbora Župe sv. Leopolda Mandića iz Osijeka.

Veselo i radosno bilo je poslije Mise tijekom zajedničkog ručka pod šatorom, koje je pjesmom animirao tamburaški sastav „Đeram“. Prigodnu riječ uz domaćeg župnika fra Antu uputili su kumovu novih zvona, nazočni svećenici, među kojima ovogodišnji zlatomisnik fra Tihomir Sadrić te uvaženi gosti. Da svoga Kardinala doista vole i poštuju i toga su puta pokazali Posavljavi obraćajući mu se zahvalno i radosno, darivajući ga znakovitim ručnim radovima, a mnogi su željeli za uspomenu na taj događaj s njim se i fotografirati. Unatoč visokim temperaturama, brižan i strpljiv kardinal Puljić je svakome bio na raspolaganju.
Dvije strofe Kardinalove omiljene pjesme „Tebi majko misli lete“ otpjevala mu je nazočna operna pjevačica Vedrana Šimić, a zadnju strofu na odlasku su pjevali svi zajedno s kardinalom Puljićem.

Svoju radost nije mogao skriti ni domaći župnik fra Anto koji je zahvalio kardinalu Puljiću na predvođenju euharistijskog slavlja, te svojim župljanima na organizaciji i svakoj pomoći, da je taj događaj uistinu bio veličanstven i radostan.

Uz povratnike na slavlju su sudjelovali mnogobrojni župljani, koji su za tu prigodu došli iz raznih krajeva svijeta gdje su raseljeni. Prije rata živjelo je u župi Rođenja BDM više od četiri tisuće Hrvata katolika, a do danas ih se vratilo tek 850. Ohrabruje da ih je većina obnovila svoje kuće i o prigodama dolazi u svoj rodni kraj.

(kta/b.l.)

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka televizija snimila dokumentarac o BiH: Zemlja vodopada i netaknute prirode

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)