Naslovna / BiH / Napokon počela izgradnja obilaznice

Napokon počela izgradnja obilaznice

Svečanim polaganjem kamena temeljca u prigradskom naselju Potočari, danas je obilježen početak radova na izgradnji obilaznice oko Brčkog.

Priča o ovom kapitalnom projektu trajala je u organima vlasti distrikta 12 godina da bi uz kreditnu podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, posao na međunarodnom javnom pozivu ove godine dobila španska firma „Rubau“. Izgradnja i nadzor su u nadležnosti JP  „Putevi“ distrikta a stvoreni su, rečeno je na otvaranju radova, svi preduslovi za efikasnu realizaciju projektovanih poslova.

„Važno je naglasiti da će podizvođači biti domaće firme s kojima su ugovaranja pri kraju, a pored četiri kružna toka i više raskrnica u niovu trase, projektovano je 12 mostova, sedam nadvožnjaka i podvožnjaka, šest lokacija za regulaciju lokalnih vodotokova, izgradnja blizu 18 kilometara paralelnih poljskih puteva, unutrašnja odvodnja i brojni drugi građevinski poslovi duž trase“, rekao je na otvaranju direktor JP „Putevi“, Dragan Marinković.

Obilaznica će koštati građane distrikta 28,5 miliona evra s rokom otplate kredita u 15 godina i s odgodom prispijeća prve rate za tri godine, a od prve lopate do puštanja u saobraćaj planirano je 30 mjeseci.

/ebrcko/

 

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)