Naslovna / Kultura i Folklor / 20. dani hrvatskog filma u Orašju – priređen pravi spektakl

20. dani hrvatskog filma u Orašju – priređen pravi spektakl

Elita hrvatskoga glumišta, više od 100 filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije, te brojnih osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture, sporta, okupila se na jednom mjestu, i pretvorila ga u kulturno središte regije.

Dva desetljeća trajanja festivala u neprekinutom nizu – kombinacija filma, glazbe, etno štiha, gastro-posavskih delicija i zabave nikoga na posavskom festivalu ne ostavlja ravnodušnim. Filmska fešta ili posavski party te poziv Ive Gregurevića, duše festivala, nitko ne odbija.
Ove godine priređen je pravi spektakl, kažu iz Organizacijskoga odbora. Za to su se pobrinuli meksički marijachi, njih ukupno 32, uz još 11 članova klape Intrade i Tomislav Bralić. Festival traje do 12. rujna, a bit će prikazano ukupno osam filmova. Ove godine festival ima i međunarodni karakter, jer obuhvaća pet filmova najnovije hrvatske produkcije i po jedan film iz produkcije BiH, Slovenije i Crne Gore.
– Ovo je najdraža nagrada koju sam ikada dobio i, vjerujte, bit će u mom srcu i pokraj moga kreveta. Mi redatelji i glumci iznimno volimo i cijenimo ovaj kraj i uistinu je Orašje postalo naš drugi dom – kazao je redatelj Branko Schmidt nakon što je iz ruku načelnika općine Orašje Đure Topića primio nagradu “Zlatni dukat”.
Schmidt je redoviti gost oraškog festivala i postao je ljubimac posavske publike. Režirao je prvi film snimljen u Posavini “Put lubenica” i nakon što je zahvalio na nagradi, prisjetio se početaka druženja s Ivom Gregurevićem i dolazaka u Donju Mahalu na blagdan sv. Roka.

get_img

Početaka festivala prisjetila se Nives Antoljak, predstavnica HMI, koja svih 20 godina prati i pomaže ovaj projekt.
– Ja sam dvadeseti put u ovoj dvorani i mogu istaknuti kako je HMI kao most između Hrvatske i svih Hrvata koji žive izvan RH. Dobro se sjećam početaka i prijevoza prvih filmova skelom u Orašje. Prvi put sam odsjela u hotelu koji nije imao prozore, nego samo daske i bilo nam je super, imali smo gdje spavati. Nakon toga, Orašje se počelo graditi, bilo je sve bogatije, dvorana se preuređivala za svaki novi festival i sve je živnulo. Veliko srce posavskih ljudi otvoreno je za sve koji dolaze u ovu prekrasnu ravnicu i nadam se da je pred nama još puno godina festivala – rekla je Nives Antoljak.

Uime visoke pokroviteljice festivala Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice RH, nazočne je pozdravio redatelj Antun Vrdoljak, jedan od dobitnika festivalskog Zlatnog dukata. Uime Dragana Čovića, visokog pokrovitelja 20. dana hrvatskog filma, pozdravne riječi uputila je njegova izaslanica Sanja Bazina.

Burnim ovacijama pozdravljeni su brojni glumci i redatelji, među ostalima, i Jelena Perčin, Mima Karadžić, Anja Šovagović-Despot, Šemsudin Gegić, Dražen Ferenčina, Ankica Dobrić, Nives Ivanković, Josipa Oršolić, Filip Šovagović, Armin Omerović, Slaven Knezović, Maja Lasić, a sve njih na pozornicu su pozvale simpatične glumice u ulozi voditeljica Sandra Lončarić-Tankosić, Petra Težak i Nataša Janjić. Najveći pljesak prolomio se dvoranom kad je na pozornicu kročio tvorac festivala i filmska legenda hrvatskog glumišta Ivo Gregurević. Svi u dvorani ustali su i dugotrajnim ovacijama iskazali divljenje i zahvalnost Ivi što je dvadeseti put doveo u svoje Orašje elitu filmskih umjetnika.

Comments

comments

Pročitajte još

Zasjalo je na Lovačkoj kući

Upravo je tako glasila poruka koju sam uz nekoliko slika dobio iz Krepšića, zasjalo je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)