Naslovna / Kultura i Folklor / Održana internacionalna smotra folklora

Održana internacionalna smotra folklora

foluklor_brckoU okviru kulturne manifestacije “Frančeskovi dani 2015”  u Napretkovom domu održana je smotra folklora na kojoj je nastupilo sedam Kulturno umjetničkih društava; KUD “Bijela” iz Bijele, BKUD “Behar” Maoča, zatim, KUD”Slavonija” Soljani Republika Hrvatska, Srpsko kulturno umjetničko društvo “Krepšić” iz Krepšića , KUD “Graničar” Gunja RH , KUD “Brčansko kolo”Brčko i HKUD “Župa Zovik “iz Zovika.

Predsjednik HKD “Napredak” podružnica Brčko Anto Basić je kazao da je ovo sedma međunarodna smotra folklora koja se održava u okviru Frančeskovih dana, gdje nastupaju KUD-ovi svih nacionalnosti s prostora Brčko distrikta ali i susjedne nam Republike Hrvatske.

Basić je još istakao da je cilj ovakve manifestacije, kroz pjesmu, igru i nošnju, očuvati običaje, te ih prenijeti na mlađe naraštaje kako bi se tradicija nastavila.

„Folklorni ansambl „Brčansko kolo“ već četvrtu godinu nastupa na ovoj manifestaciji. Vrlo rado se odazivamo na ovaj poziv svake godine jer smo izuzetno dobri prijatelji i imamo jako dobru saradnju. Večeras ćemo nastupiti sa “Orjentalnim igrama” koje će izvesti treći ansambl“, kazao je Hakik Nezirović Kiko, predsjednik ovog ansambla.

KUD “Slavonija” Soljani Republika Hrvatska nastupili su saspletovima kola i pjesama iz Slavonije.

„Hvala domaćinima što su nas pozvali na ovu manifestaciju, a i mi ćemo pozvati njih da dođu u našu Slavoniju da nam uzvrate ovaj posjet“, istakao je Josip Vukoja iz ovog kulturo-umjetničkog društva.

KUD-a „Graničar“ iz Gunje predstavilo se sa spletom kola i pjesama iz ovog kraja.

„Prvi put smo na“Frančeskovim danima“ i jako nam je drago što svojim sudjelovanjem možemu uveličati ovu međunarodnu folklornu manifestaciju“ kazala je Martina Abramović iz „Graničara“.

Nakon smotre, koja je sve prisutne oduševila,svim učesnicima su uručene zahvalnice.

Prema riječima Ante Basića, u okviru Frančeskovih dana, sutra će biti održano književno veče na kojem će biti promovisana knjiga Žarka Milenića, krajem sedmice nastupiti će trio iz Zagreba sa dalmatinskom glazbom, dok će se menifestacija završiti izložbom na kojoj će nastupiti i tamburaši.

/radio Brčko/

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)