Naslovna / BiH / Prvi let iz Beča za Tuzlu 21. Decembra, karte od 19 eura

Prvi let iz Beča za Tuzlu 21. Decembra, karte od 19 eura

U prostorijama Međunarodnog aerodroma Tuzla danas je predstavljena nova avionska linija na relaciji Tuzla – Beč, a prvi let, sa crnogorskom kompanijom “Montenegro Airlines” iz Beča ka Tuzli najavljen je za 21. decembar ove godine.

Procjenjuje se da će ovu liniju koristiti 200.000 putnika na godišnjem nivou, a prema riječima Rifata Karasalihovića, direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla, na ovu se liniju čekalo 17 godina.

“Unazad dvije godine trajali su intenzivni pregovori o ovoj atraktivnoj liniji po pristupačnim cijenama, koje se sa polaskom iz Tuzle kreću od 19 do 47, a iz Beča od 49 do 89 eura, uključujući aerodromske takse. Mala prtljaga od pet do 10 kilograma košta pet eura, a za prtljag preko 23 kilograma putnici će platiti 10 eura. Inače, avion ima 116 sjedišta, a osim putovanja u Austriju, na ovaj se način građanima omogućuje da se povežu sa drugim evropskim i svjetskim destinacijama putem bečkog aerodroma”, izjavio je Karasalihović na današnjoj konferenciji za medije i dodao da se jučer počelo sa bukiranjem karata, ali je bilo određenih problema sa serverom kada je plaćanje u pitanju.

Daliborka Pejović, predsjednica Odbora direktora “Montenegro Airlinesa”, kazala je da su avioni ove kompanije sigurni i atraktivni, a njima upravljaju vješti piloti, koji putnike na odredište dovezu bezbjedno i na vrijeme.

“Mala smo kompanija koja godišnje preveze putnika onoliko koliko Crna Gora ima stanovnika. Prevezemo 600.000 putnika, a naša misija je povezivanje regije”, izjavila je Pejović.

Što se tiče razvoja Međunarodnog aerodroma Tuzla, on doživljava svoju ekspanziju kada je putnički saobraćaj u pitanju, od kako su sa njega počeli letjeti avioni kompanije “Wizz Air”. Ova niskobudžetna kompanija trenutno obavlja letove prema devet evropskih destinacija, a Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona naglasio je da je opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona proširenje postojećih linija.

“Također, vodimo aktivnosti za dozvole za kargo saobraćaj. Dobio sam informaciju da bi se naš aerodrom mogao upisati na listu aerodroma koji obavljaju kargo saobraćaj na jednoj od naredne dvije sjednice Vijeća ministara BiH. Dakle, Tuzla nije samo centar za slanje crnih vijesti”, naglasio je Gutić.

Međunarodni aerodrom Tuzla početkom ovog mjeseca premašio je godišnji broj prevezenih putnika.

“Planirali smo broj od 180.000 putnika, ali 1. novembra ta je cifra bila 220.000. Postoji mogućnost da ‘Wizz Air’ u proljeće poveća broj operacija prema postojećim destinacijama, pa bi i broj prevezenih putnika trebao biti znatno veći”, rekao je Karasalihović.
(klix/Anadolija

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)