Naslovna / Krepšić / Svinjokolje u našem kraju – Slike

Svinjokolje u našem kraju – Slike

Za one koji neznaju kako taj obred funkcionira evo prilike da napokon nauče.

Sve počinje ustajanjem u pet ujutro. Odlaže se vatra ispod furine, u oraniju se sipa dosta vode. Zatim se provjeri dali je svinja još uvjek živa i dali je još u svinjcu.

Kad je to pošteno odradito popije se prva rakica pa se ide probudit ženu i djecu. I onda dok žena kuva kavu ideš probudit petnaestak komšija i pozoveš ih da dođu. E onda slijedi zajednička kava i rakica pa zatim još jedna rakica. Poslije toga sa čitavim čoporom komšija krećeš prema svinjcu…….

Vidim da počinjete sumnjat u istinitost ovog tekst, pa bolje da ga  počnem drugačije :

Kasna jesen i početak zime u Posavini su tradicionalno vrijeme za klanje svinja, za svinjokolje, za mesare. Tako je se  to odvijalo godinama i u našem Krepšiću i hvala Bogu još uvjek se odvija.

Kako bi bezbrižno dočekali dugu i hladnu zimu, moraju se na vrijeme odraditi neki poslovi. Među one najvažnije u Posavini se  ubrajaju pripremu ogrijeva, rakije i mesa. Drva su pripremljena poodavno, u podrumu se čuva rakija, a ovih dana svi pričaju samo o jednom a to je svinjokolja.

Kada se svinjokolja planira točno se zna tko je za koji posao zadužen. Tradicija se zadržava pa se i danas okupljaju prijatelji i cijela familija domaćina koji obavlja svinjokolju.

Sve kreće sa jutarnjom kavom i rakijom te degustacijom prošlogodišnjeg kuljena.Mladi se raspoređuju na teže zadatke a iskusniji na obradu mesa. Jedna od odgovornih funkcija povjerena je najiskusnijima a to je topljenje čvaraka.

Godinama se strogo pazi na obavezu pregleda mesa na trihinelu, pa jutarnji doručak od obrađenog mesa sa svinjokolje nikada se ne proba bez povratne informacije iz veterinarskih stanica.

Tradicija za večeru donosi sarmu i kobasicu, uz više vrsta kolača koje domaćica pripremi, a oko stola se okupe svi radnici, pa i šira rodbina.

Iako se nalaze u gospodarskom dijelu dvorišta sušione su uglavnom na vidiku domaćina. Posljednjih godina u Posavini se ipak događaju krađe spremljenog i dijelom osušenog mesa pa se posebna pozornost daje biranju brave ili premještanja psa čuvara kako bi na vrijeme signalizirao dolazak kradljivca.

Drago mi je da sam prošlog vikenda mogao biti  u našem selu i sam  sudionikom tog tradicionalnog događaja.  A svinjokolja se odvijala u Krnjićima, Anićima, Stjepanovićima I Blaževićima.  Neka prvi dimovi prođu pa ćemo za nadolazeće blagdane svakako uz kiseli kupus I masnu pogaču  nešto I propržit.
[shashin type=”album” id=”48″ ” size=”600″ columns=”max”]

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)