Naslovna / Nekategorizirano / Vodostaji stabilni, u Vučilovcu radovi na nasipu

Vodostaji stabilni, u Vučilovcu radovi na nasipu

Voda.5Rijeke i rječice u Distriktu su i dalje stabilne. Ekipe Civilne zaštite redovno obilaze teren, prate rast vodostaja a u Vučilovcu radovi na završavanju nasipa dugog oko 400 metara su u punom jeku.

Sava je trenutno u smanjenom obimu rasta, te varira u nekoliko centimetara a jutros izmjerena iznosila je oko 650 centimetara. Kao što se moglo i očekivati, voda je izlila na mjestima koja su i prije dvije godine prva stradala.

“Imamo problem na ušćima rijeke Brke i Tinje. Zaplavila je poljoprivredne parcele, još nema dojava o ugroženim stambenim objektima. Imamo problem sa putnom komunikacijom prema zaseoku Drenova gdje je voda poplavila i neprohodno je. Putna komunikacija Laništa – Vukšić je od juče prohodna”, kazao je Hasanbašić.

Voda.1Prije izvjesnog vremena prijavljeno je klizište u Skakavi koje prijeti okolnim objektima, uključujući i školu. U naredih nekoliko dana bi se trebalo početi sa radovima na rješavanju ovog problema. Zabilježene su još dvije dojave o klizištima u naselju Šatorovići.

“Imali smo dvije dojave iz mjesne zajednice Šatorovići, radi se o poljoprivrednim parcelama ali ne ugrožavaju stambene objekte. U Skakavi ima nekih pomjeranja no mi smo u zadnjih nekoliko dana proveli aktivnosti i tokom ove sedmice trebale bi biti započeta geomehanička ispitivanja na lokalitetu Skakave”, kazao je Hasanbašić.

Meteorolozi za naredne dane najavljuju vrijeme bez padavina. No, poučeni iskustvom, to ne donosi neko olakšanje obzirom da su u proteklom periodu zabilježene obilne padavine od kojih postoji vjerovatnoća da će vodostaji rasti. Evo šta na ovo kaže struka.

Voda.4“Nema razloga za neku veliku brigu, po prognozama vodostaj neće doseći nivoe iz 2014. godine. Mi smo spremni, Odjeljenje za javnu sigurnost i vodstvo je u pripravnosti već nekoliko dana. Imamo dobru saradnju sa nevladinim sektorom i spremni smo djelovati za sve”, kazao je Hasanbašić.

Za sada nisu zabilježeni veći problemi u Krepšiću i Vučilovcu, mjestima koja su najviše stradala tokom katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Danas smo posjetili ta mjesta i zabilježili tok radova na nasipu u Vučilovcu. On je trebao biti završen davno, no iz nekih razloga oko 400 metara još nije završeno, tačnije nije izdignuta kruna nasipa na odgovarajuću visinu od oko jedan metar. Angažovana firma vrši punjenje vreća sa pijeskom i završava nasip, a sve se to, kako kazaše, radi preventivno. Možemo se samo nadati da se epilog iz 2014. godine neće ponoviti i da iz vode nećemo vaditi sve ono što je u njoj završilo.

krepsic.com@gmail.com

Comments

comments

Pročitajte još

HŠK Posušje na treningu u Krepšiću

Nogometni klub Posušje sutra od 15:30 sati očekuje uzvratni susret 1/4 finala Kupa Bosne i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)