Naslovna / BiH / Posavski rasadnjak Paulovnije – Video

Posavski rasadnjak Paulovnije – Video

Paulovnija ili drvo budućnosti, porijeklom iz Kine  prije samo nekoliko godina bila  nepoznata   na našim prostirima. Danas ne samo da je poznata nego je sve traženija i traženija i to sve zbog posebnih karakteristika koje  je čine privlačnim i isplativim produktom.

Mnogi stručnjaci  svrstavaju Paulovniju u najbrže rastuće drvo na svijetu pa se tako često i spominje da je ona formula jedan u brzini rasta u odnosu na druge.

Energetski je jednaka najboljem uglju.

Drvo za ogrev, pa tako i za proizvodnju peleca, drvo za građu, sirovina za bio masu, uz to sa svojim brzo rastućim korjenom je idealno rješenje za pošumljavanje erozijom zahvaćenih terena.

Upravo zato jer Paulovnija ima uzak ali jako dubok korijen.

Parkovi i bašte – su mjesta u kojima paulovnija treba da zauzme značajno mjesto zbog svojih kvaliteta: ogroman list, bogata kruna, divan cvijet. Zbog prerade ogromne količine ugljen dioksida paulovnija se može nazvati i „plućima gradova

Cvjeta u 3-4 godini i to prije listanja ,a cvjetovi su ljubičasti, grozdasti i mirisni.U svijetu je jako zastupljena u pčelarstvu jer je njen med veoma cjenjen.

Obitelj Šokić iz Vidovica već nekoliko godina za redom u svojim rasadnjacima bavi se proizvodnjom ovog plemenitog drveta.  Prateći od početka njihov rad i ove godine sam ih obišao u želji da njihova iskustava i njihov proizvod prestavim što široj javnosti.

Comments

comments

Pročitajte još

Nisko smo pali mada ni prije nismo visoko kotirali

  Kriv sam Komšiću, jer me nisi kupio za metar drva ili dva kubika šljunka. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)