Naslovna / Krepšić / Alarmantno: Hrvatima povratničkog sela Krepšić za mjesec provaljeno u četir kuće

Alarmantno: Hrvatima povratničkog sela Krepšić za mjesec provaljeno u četir kuće

Kad za mjesec dana u jednom selu bude provaljeno u četiri kuće onda to postaje uistinu alarmantno.

Mještani sela Krepšića poput mnogih posavskih sela u prošlom su ratu izgubili sve. Kuće porušene i opljačkane, stanovništvo iseljeno i prognano. Svi vjerski objekti porušeni i devastirani.

Onih poslijeratnih godina teško i sporo je išao povratak, jer brojne izbjeglice srpske nacionalnosti bile su smješteno u onim još donekle čitavim kućama hrvata Krepšića. Ali upornost mještan da se vrate na svoje iz godine u godinu pokazivala je sve bolje rezulatate.

Danas dvije decenije kasnije selo ima ozračje jednog pitomog kraja, izgrađeni  moderni domovi koliko donacimama toliko i privatnim srestvima mještana koji inače borave i rade vani. Obnovita je crkva i kapela podignit novi crkveni toranj.

Putevi asvaltirani, izgrađena nova električna mreža uz to ulična rasjeveta, selo dobiva i novu digitalnu telefonsku centralu. Tu je i ambulanta te dvije trgovine i kafic. Za jednog povratnika u mirovini moglo bi se reći život dostojan čovjeka.

I ono što treba naglasiti jedan suživot  hrvata i srba koji žive u tom selu  je na jednom visokom nivou.  Zadnja poplava koja nas je zajedno pogodila, pokazala je solidarnost i zajedništvo koje nikada nije ni trebalo biti porušeno.

Danas alarmantno odzvanja vijest kako se u Krepšiću hrvatima povratnicima u pola bijela dana pljačkaju kuće. To je četvrta po redu u ovom mjesecu.

Zar ovo nije organizirani kriminal. Mjesečno tri ili četiri kuće bivaju obijene. Evo, prije par dana žena je otišla u crkvu, a lopovi su joj provalili u kuću.

Postoji osnovani veliki strah među mještanima koji su inače starije dobi. Ono što su prošle godine hrvati Gorica prošli, sada nažalost hrvati Krepšića proživljavaju.

Postavlja se pitanje;  Jeli moguće da policija nemože kontrolirati situaciju? Nadležne institucije moraju konkretno poduzeti nešto.

Žalosno ali istinito; Porušeno i devastirano obnovite vlastitim srestvima što je u mnogima slučaj hravata ovoga sela, da bi vam opet netko došao provaliti i opljačkati stečeno.

Ogorčeni situacijom Krepšićani traže danonoćne policijske patrole kroz selo. Uvjereni da se  jedino tako može stati u kraj provalnicima, obzirom da prema tvrdnjama mještana ovoga sela do sada ni jedan slučaj provale nije riješen.

 

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)