Naslovna / Nekategorizirano / Župa sv. Ante Pustinjaka Gorice, proslavila svoj patron

Župa sv. Ante Pustinjaka Gorice, proslavila svoj patron

Selo Gorice prvi put se spominje 1742. go. kada biskup fra Pavle Dragičević u svome izviješću iznosi da je župi Bijeloj pored ostalog pripadalo i mjesto Gorice koje tada broji 10 katoličkih kuća i 57 katolika.

Župa Gorice utemeljena je 1869. godine odvajanjem od župe Ulice kao mjesna kapelanija. Od tog vremena vodi svoje župne matice. Prva župna crkva sagrađena je1889.., a druga 1912. godine.

gorice_crkvaTijekom rata 1992. – 1995. godine biva razorena župna crkva i svi crkveni objekti, a Hrvati katolici protjerani.

Poslije rata ponovno se dižu i obnavljaju svi crkveni objekti tako da danas možemo reći da crkva iznutra i iz vana bolje izgleda nego što je prije bila.

Dolazi i do obnove sela napose poslednjih godina obnovite su mnoge kuće a seljani sve češće dolaze u svoje rodno mjesto.

Župom upravlja dijecezanski (biskupski) svećenik don Đuro Živković, dok župi sv. Ante Pustinjaka u Goricama danas pripadaju sljedeća naselja: Gorice, Lipovac i Rahić Donji.

Treba napomenuti da je odvajanjem pojedinih naselja od župe Gorice, godine 1972. utemeljena je nova kapelanija, poslije župa Krepšić.

Ove godine u utorak 17. 01 2017. župa je proslavila svoj patron sv. Antuna Pustinjaka obilježavajući tog dana i 148 godinu postojanja župe.

Mještani župe Gorice, oni koji su mogli doći zbog sniježnog kaosa koji je ovladao Posavinom prisustvovali su misnom slavlju koje je uz nekoliko svećenika predvodio dekan brčanski preč. Damir Ivanović.

Iza Sv. Mise zaigralo se i “posavačko kolo” koje je poveo župnik iz Boća vlč. Filip Maršić. Također moram napomenuti da su naše komšije, pravoslavni vjernici iz Plazulje i Krepšića kao i prethodnih godina hodočastili Sv. Anti. Vrata naše crkve za njih su uvijek širom otvorena navodi  župnik u Goricama don Đuro Živković.

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)