Naslovna / BiH / Apel roditelja učenika iz Gornje Skakave

Apel roditelja učenika iz Gornje Skakave

Poštovani!

Obraćamo Vam se ovim dopisom u nadi da ćemo u Vama naći sugovornike te da ćete barem pokušati razumjeti navode i stajališta koja slijede:

Dana, 23. Siječnja 2017. godine započela je nastava drugog polugodišta u Desetoj osnovnoj školi Bijela, područni odjel Gornja Skakava. Za učenike i roditelje drugog razreda veliko iznenađenje OPET NOVA UČITELJICA!

Razred broji osam učenika, od kojih su svi redom Hrvati i katoličke vjeroispovijesti. Žive i odrastaju u okruženju gdje je hrvatski jezik materinski a odgajamo ih na vrednotama kršćanstva.

Dosadašnja učiteljica, gospođa Ivana Tuzlak, s čijim radom su svi bili izuzetno zadovoljni (od učenika, preko roditelja, pa do ravnatelja matične škole), nije mogla biti angažirana jer nije dio političkog dogovora, a navodni razlog je taj što nije iz Brčko distrikta, te samim tim ne ispunjava uvjete nakaradnog Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta BiH.

Da. Gospođa Tuzlak ima prebivalište u općini Orašje. Ali ona je Hrvatica i Katolkinja. Odgajana je i obrazovana na materinskom hrvatskom jeziku, prakticira istu vjeru kao i mi koji vam se obraćamo, dijeli jednaku tradiciju i običaje kao i učenici koje je vrlo uspješno odgajala. Dakle, ona je upravo onaj prosvjetni radnik kakvoga mi želimo za svoju djecu.

Uz dužno poštovanje i apsolutno uvažavanje, nova učiteljica je Bošnjakinja, te smatramo da se njene tradicijske i kulturne vrijednosti bitno razlikuju od vrijednosti koje žive njeni učenici. Mi kao roditelji nazočimo i aktivno sudjelujemo u nizu aktivnosti kroz školsku godinu koje organiziramo zajedno sa učiteljicom našeg razreda. Nabrojati ćemo samo neke: Proslava Svetoga Nikole, Božićna proslava, Uskrsne predstave, Dani kruha, pokladne maškare i druge. Sve su to aktivnosti koje zahtijevaju kršćaski odgoj i hrvatsku tradiciju kako bi nastavnik mogao uspješno u njima sudjelovati i kreativno djelovati i k tomu da se ne osjeća inferiorno naspram okruženja. Smatramo da će ovakve aktivnosti za našu djecu u budućnosti sa novom učiteljicom biti vrlo teško ili čak nemoguće provoditi.

Ne želimo sumnjati u naobrazbu nove učiteljice, ali sigurni smo da njen materinski jezik nije hrvatski i da ga nije izučavala na fakultetu koji je pohađala. Hrvatski jezik, kao jedno od naših Ustavom zagarantiranih prava, doveden je u pitanje. To je posebno opasno iz razloga što djeca upravo u toj dobi uče materinski jezik i razvijaju svijest o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Uz učenje engleskog i njemačkog, kao obveznih stranih jezika u nastavom procesu, za našu djecu bi bilo previše da uče još jedan, za njih, strani jezik. Stoga nam je ŽIVOTNO važno da nam upravo sada u odgoju naše djece pomaže adekvatna i osoba u koju se možemo pouzdati, a takva je bila dosadašnja učiteljica, gospođa Tuzlak.

Smatramo da pri izboru nastavnog kadra u ovom ciklusu niste vodili računa o nacionalnoj zastupljenosti, te da ste ugrozili nacionalne interese Hrvata u Brčko distriktu BiH.

Svjedoci smo kako drugi narodi u Brčko distriktu grčevito brane svoje nacionalne interese, te najavljujemo isto tako grčevitu borbu za ono što mi smatramo našim nacionalnim interesom.

Bosna i Hercegovina i njen mali dio kojeg zovemo Brčko distrikt BiH je zemlja različitosti, zemlja koja ima druge i drugačije, zemlja za čiji su opstanak, prosperitet i boljitak ključne riječi: tolerancija, suživot, uvažavanje drugih i drugačijih.

Tražimo, prvenstveno od Hrvatskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da u najkraćem mogućem roku izmjene sporni zakon, revidiraju zapošljavanje nastavnog kadra i vrate gospođu Ivanu Tuzlak na mjesto učiteljice drugog razreda u Gornju Skakavu.

Ukoliko se našim zahtjevima ne udovolji, spremni smo poduzeti i daljnje korake, koji će podrazumijevati i izostanak naše djece sa nastave.

Budućnost naše, ili bilo čije djece, ne smije biti dio bilo kakve političke trgovine, te molimo i predstavnike druga dva naroda da ne rade nama ono što ne bi voljeli da se dogodi njima ili njihovoj djeci.

S ovim potezom si izbijate iz ruku argument kako „nemate pojma zašto Hrvati masovno odlaze iz ove zemlje“. Upravo na ovaj način i nas malobrojne koji smo odlučili ostati ovdje, živjeti i raditi za boljitak naše djece i naše zemlje, vi tjerate vani! Ako ovako nastavite zapitajte se uskoro tko će glasovati za vas!

S poštovanjem!

Roditelji djece drugog razreda iz Gornje Skakave

/Posavska televizija/

 

Comments

comments

Pročitajte još

Čestitka gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika povodom Dana državnosti BiH

U ovim svečanim trenucima, s ponosom vam čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine! Današnji dan …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)