Naslovna / Nekategorizirano / Arapi kupuju napuštenu zemlju posavskih Hrvata

Arapi kupuju napuštenu zemlju posavskih Hrvata

Na stranicama Dnevnik. ba osvanuo je članak s naslovom „Arapi kupuju napuštenu zemlju posavskih Hrvata” na što vam mi upućujemo svoj prijateljski apel: NE PRODAJTE KUĆE, IMANJE I ZEMLJU nikome pa ni Arapima.

Posavski Hrvati trebaju biti strpljivi i dugoročno razmišljati kakvi ih problemi mogu snaći poslije donošenja pogrešne odluke. U javnosti je poznato da se cijela sela prodaju “bosanskim firmama” koje su zapravo u rukama Arapa. Što znači da takve odluke imaju DUGOROČNE posljedice, jer se kasnije takva zemlja ne može otkupiti natrag i tek će tada Hrvati shvatiti da su fizički izbrisani jer se bez gruntovnog posjeda to jest zemlje postaje nitko i ništa.

Svima je jasno da je svugdje u svijetu pa tako i u BiH teška ekonomska situacija, ali smo prisiljeni razmišljati i za ono sutra, ako ne zbog nas onda radi svoje djece da im možemo dati odgovor na pitanja, odakle smo, gdje smo rođeni i gdje je i na čijoj zemlji bila naša kuća u toj ravnoj Posavini.

Nemojte misliti da ćemo podizanjem svojih ruku od djedovine izgraditi sebi bolje sutra. Našim djedovima je bilo dosta teže, ali im nikada nije palo na pamet prodati svoje imanje, ako se to i dogodilo, barem se znalo kome se prodalo, susjedu, Hrvatu, Katoliku i vjerniku.

Zanimljivo je kako jedan stranac može doći i kupiti moje imanje. Zašto je ono i na koji način njemu vrijedno a meni nije?

Ja ga prodajem zato što je moje, što sam se tu rodio, što sam svoj prvi korak tu pružio, tu sam se igrao, odrastao i zaljubio, a on dolazi tko zna odakle i s kojeg kontinenta i kupuje je ga samo zato da više ne bude moje, moga oca, djeda i pradjeda, i da se jedan puta prekine taj proces nasljeđivanja. Dragi moji Posavljani žalosne su ovo ali istinite činjenice.

Stoga vam dragi čitatelji upućujemo poruku ne prodajte zemlju, kuće i imanja. Ostanimo dostojni i ponosni na svoja ognjišta da jednoga dana ne postanemo šaka jada u ovome svijetu.

Uredništvo portala.

Arapi kupuju napuštenu zemlju posavskih Hrvata

“Običan građanin nema mogućnost da kupovinu parcela promatra kroz topografske karte i stekne uvid kako je ta kupovina zemljišta unaprijed isplanirana, kako bi se zatvorio krug”, rekao je izvor iz Geodetske uprave.

U Republici Srpskoj Arapi pod maskom sarajevskih tvrtki kupuju na desetine hektara napuštenih vezanih parcela i prave zelenu transverzalu od Federacije BiH, preko dobojske općine i Posavine, do izlaza na Savu, odnosno Hrvatsku i EU, piše “Euroblic”, pozivajući se na izvor iz Geodetske uprave Republike Srpske, prenosi Srna.

“Običan građanin nema mogućnost da kupovinu parcela promatra kroz topografske karte i stekne uvid kako je ta kupovina zemljišta unaprijed isplanirana, kako bi se zatvorio krug”, rekao je izvor iz Geodetske uprave.

“Euroblic” saznaje kako je uglavnom riječ o zemlji Hrvata koji su otišli iz Posavine.

Proteklih dana, piše list, alarmirane su republičke institucije, među kojima na prvom mjestu Geodetska uprava, na čiju adresu je stiglo nekoliko pisama u kojima se upozorava na plansku kupovinu zemljišta u Srpskoj.

“Kada pogledate kako precizno biraju parcele u Srpskoj, dobijete jasan uvid kako je riječ o planskoj kupovini zemljišta”, kaže izvor lista, koji navodi da tvrtke koje se bave kupovinom zemljišta na području Posavine imaju sjedište u Sarajevu i Zenici.

Dnevnik.ba

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)