Naslovna / BiH / Mato Itrić: Ne smeta mi Palestina niti zastava sa ljiljanima

Mato Itrić: Ne smeta mi Palestina niti zastava sa ljiljanima

Navijači Fudbalskog kluba Sarajevo u posljednjem kolu jesenjeg dijela Premijer lige Bosne i Hercegovine, u nedjelju na utakmici u Vitezu protiv istoimenog domaćina, istaknuli su zastavu Palestine.

“Na dijelu tribine gdje su bili smješteni gostujući navijači ‘Horde zla’ došlo je do upotrebe pirotehničkih sredstava, nesportskog navijanja, isticanja zastave strane države [Palestina], nesportskog transparenta, te gađanja drugog asistenta grudvama snijega”, napisao je delagat na ovoj utakmici Itrić u svom izvještaju, dodavši da je na transparentu Horda zla pisalo: “Vrhunac agresorskog junaštva su silovanja i logori, neka svaki vaš heroj u paklu izgori”, naglasivši da je ovaj transparent bio upućen navijačima Viteza.

“Pogrešno se tumači da meni smeta država Palestina. Meni ne smeta ni zastava sa ljiljanima [koja je također bila istaknuta] niti zastava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini [neki je tumače kao zastavu Herceg-Bosne] te sam ih stavio u ravnopravan kontekst”, kazao je u reakciji za Otisak.ba delagat Mato Itrić iz Boća kod Brčkog, nakon što je objavljen tekst na sarajevskom portalu Faktor.ba, čije dijelove je prenio Otisak, u kojem se navodi da “slučajno ili ne, Mato je zaboravio napisati da je na drugom dijelu tribine, nasuprot zastavi Palestine, bila istaknuta zastava tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne, koja mu nije smetala”.

Skandiranja navijača Radnika i Čelika

Faktor dalje navodi da je “Mato poznat sportskoj javnosti jer je sredinom prošlog mjeseca skandiranje ‘Kosovo je srce Srbije’ navijača bijeljinskog Radnika označio kao ‘nesportsko skandiranje u manjem obimu’”.

Itrić, reagiravši na ove navode, kazao je Otisku da su navijači Radnika skandirali “Ovo je Srbija” a ne “Kosovo je srce Srbije”, kao odgovor na skandiranje dijela navijača zeničkog Čelika [utakmica Radnik – Čelik odigrana u Bijeljini] “Ovo je Bosna”.

“Skandiranje u manjem obimu” je napisao jer je, kako kaže, bilo kratkotrajno.

‘Nisam nacionalista’

Itrić je istakao da “mene svako ko zna, zna da nisam nacionalista niti nacionalno ustrojen”.

“Volim svoj narod [Hrvate], ali volim i sve druge. Ljude dijelim, prije svega, na dobre i zle, a ne prema nacionalnoj pripadnosti… Ovdje je neko pokušao, objavljivanjem ovog teksta, da stvari malo izokrene…”, zaključio je.

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)