Naslovna / Religija / POST i NEMRS, tko je izuzet od toga ?

POST i NEMRS, tko je izuzet od toga ?

Prema crkvenom pravu, postiti znači jednom dnevno do sita se najesti, a druga dva obroka količinski ne bi trebala premašivati glavni obrok.
Post je obvezan za katolike od 18. do 60. godine života.
Uz tjelesno odricanje od hrane, Crkva preporučuje i druge načine posta, odricanje od manjih ili većih ovisnosti, od poroka i grijeha i sl.
Smisao posta nije u samom odricanju od hrane i trpljenju nego postizanje čistoće vlastitih nakana i djelovanja, te oslobođenje od oholosti i neumjerene želje za vladanjem, posjedovanjem i užitkom.
Odricanje od hrane treba imati i sastavnicu bratske ljubavi. Ono što se uštedi vlastitim odricanjem darovati potrebitima.

NEMRS
Nemrs je odricanje blagovanja mesa sisavaca i peradi, kao i jela pripravljenih od njih, u čast Isusove Muke na Veliki Petak.
Obvezan je u sve petke kroz godinu, a posebno u korizmene, za sve vjernike od navršene 14. godine života.
U petke izvan Korizme, umjesto nemrsa, vjernici mogu izabrati neku drugu vrstu pokore.
Post i nemrs su obvezni na Čistu Srijedu i Veliki Petak.

IZUZETI OD POSTA I NEMRSA
Osim onih koji se nalaze izvan dobnih granica obveze posta i nemrsa, izuzete su i osobe s mentalnim oštećenjima, bolesnici, osobe krhkog zdravlja, trudnice ili dojilje s obzirom na potrebe blagovanja mesa ili uzimanja hrane, fizički radnici prema potrebi, uzvanici kod obroka koji bi svojim odbijanjem obroka nanijeli veliku uvredu domaćinu ili izazvali neprijateljstvo, kao i osobe koje se nađu u drugim okolnostima moralne ili fizičke nemogućnosti održavanja pokorničke discipline.

Svako odricanje koje bi nas ozbiljno omelo u izvršavanju našeg posla, bilo u svojstvu studenta, radnika ili roditelja, protivilo bi se Božjoj volji!

Blagoslovljen put kroz Korizmu!

(don. Vinko Puljić)

Comments

comments

Pročitajte još

Vjernici u mjestu Drenova pokraj Brčkog proslavili Nedjelju Božjeg milosrđa

Drenova je lijepo hrvatsko katoličko povratničko naselje u Brčko distriktu BiH, mala oaza mira i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)