Naslovna / Religija / POST i NEMRS, tko je izuzet od toga ?

POST i NEMRS, tko je izuzet od toga ?

Prema crkvenom pravu, postiti znači jednom dnevno do sita se najesti, a druga dva obroka količinski ne bi trebala premašivati glavni obrok.
Post je obvezan za katolike od 18. do 60. godine života.
Uz tjelesno odricanje od hrane, Crkva preporučuje i druge načine posta, odricanje od manjih ili većih ovisnosti, od poroka i grijeha i sl.
Smisao posta nije u samom odricanju od hrane i trpljenju nego postizanje čistoće vlastitih nakana i djelovanja, te oslobođenje od oholosti i neumjerene želje za vladanjem, posjedovanjem i užitkom.
Odricanje od hrane treba imati i sastavnicu bratske ljubavi. Ono što se uštedi vlastitim odricanjem darovati potrebitima.

NEMRS
Nemrs je odricanje blagovanja mesa sisavaca i peradi, kao i jela pripravljenih od njih, u čast Isusove Muke na Veliki Petak.
Obvezan je u sve petke kroz godinu, a posebno u korizmene, za sve vjernike od navršene 14. godine života.
U petke izvan Korizme, umjesto nemrsa, vjernici mogu izabrati neku drugu vrstu pokore.
Post i nemrs su obvezni na Čistu Srijedu i Veliki Petak.

IZUZETI OD POSTA I NEMRSA
Osim onih koji se nalaze izvan dobnih granica obveze posta i nemrsa, izuzete su i osobe s mentalnim oštećenjima, bolesnici, osobe krhkog zdravlja, trudnice ili dojilje s obzirom na potrebe blagovanja mesa ili uzimanja hrane, fizički radnici prema potrebi, uzvanici kod obroka koji bi svojim odbijanjem obroka nanijeli veliku uvredu domaćinu ili izazvali neprijateljstvo, kao i osobe koje se nađu u drugim okolnostima moralne ili fizičke nemogućnosti održavanja pokorničke discipline.

Svako odricanje koje bi nas ozbiljno omelo u izvršavanju našeg posla, bilo u svojstvu studenta, radnika ili roditelja, protivilo bi se Božjoj volji!

Blagoslovljen put kroz Korizmu!

(don. Vinko Puljić)

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)