Naslovna / BiH / Zasad ništa od novog mosta Brčko – Gunja

Zasad ništa od novog mosta Brčko – Gunja

Na gradnju novog mosta preko rijeke Save između Republike Hrvatske i BiH, koji spaja Gunju i Brčko Distrikt, a na čiju se potrebu ukazuje već godinama kao na nužno rješenje za omogućavanje sigurnog prometa ljudi, robe i dobara, još će se čekati.

Postojeći most, sagrađen 1894., dotrajao je i oštećen i stručnjaci procjenjuju da ni prometom pod posebnim uvjetima nije siguran. I načelnik Gunje Anto Gutić ističe da je most u jako lošem stanju, posebice s brčanske strane, i da bi RH i BiH trebale što prije početi gradnju novoga.

Početkom 2011. potpisan je i sporazum o suradnji Brčko Distrikta i Vukovarsko-srijemske županije kao pretpostavka za pripremu zajedničkih projekata za povlačenje sredstava iz fondova EU-a. Gradnja novog mosta stavljena je u prvi plan. Usklađeni su prostorni planovi, lokalne vlasti svoj su dio posla odradile, a realizacija projekta u nadležnosti je države.

Iz Ministarstva, mora, prometa i infrastrukture pak u odgovoru na upit Glasa Slavonije ističu da ih vezano uz stanje postojećeg mosta između Gunje i Brčkog, ali i potrebe gradnje novoga, dosad još nitko nije kontaktirao.

Izostala inicijativa

“Unatoč navedenim infrastrukturnim manjkavostima postojećeg mosta, do danas nismo zaprimili inicijativu građana Hrvatske kojom bi izrazili htijenje za realizacijom rekonstrukcije ili gradnje novoga mosta, kao ni zahtjev BiH, čiji građani također koriste ovaj objekt. A iz službenog zahtjeva BiH prvenstveno bi bilo razvidno obrazloženje potrebe rekonstrukcije ili gradnje mosta na predmetnoj lokaciji, slijedom čega bi isto bilo upućeno upravitelju državnih cesta, tvrtki Hrvatske ceste d.o.o., u daljnje postupanje odnosno dostavu mišljenja o predloženoj inicijativi”, stoji u odgovoru Samostalne službe za odnose s javnošću.

Policija Brčko Distrikta BiH je, podsjećamo, 24. siječnja donijela Rješenje o potpunom prekidu prometa za teretna motorna vozila i autobuse na prometnicama prema mostu i od njega (graničnog prelaza) Brčko – Gunja do daljnjega, u svrhu zaštite i sigurnosti ljudi i materijalnih dobara.

Prethodila mu je izvanredna sjednica Vlade BD-a, koja je toga dana upoznata s informacijom o stanju mosta i s elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta, koju je napravila IPSA d. o. o. iz Sarajeva. Između ostalog je navedeno da se, imajući u vidu izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor, prekid prometa teških vozila smatra obveznim i hitnim, a policija je tako i postupila. Od Savjeta ministara BiH i nadležnih ministarstava zatraženo je hitno postupanje u vezi s novonastalim okolnostima.

Značenje mosta

No odluku o potpunom prekidu teretnog prometa preko savskog mosta između Gunje i Brčkog, kazali su nam u PU vukovarsko-srijemskoj, bosanska je strana donijela jednostrano i prenagljeno jer takva odluka ne može biti na snazi dok se ne uskladi s resornim ministarstvom RH. Granične policije dviju država međusobno su dogovorile da se teretni promet mostom stoga odvija sinkronizirano i da poštuju pravilo da u isto vrijeme samo jedan teretnjak može biti na mostu i tek kada on prođe, može krenuti drugi kako bi opterećenje bilo što manje. O drukčijem režimu ili potpunom prekidu teretnog prometa, napominju, odluku ili nekakav protokol trebaju zajednički donijeti RH i BiH, a do sada se, kako stvari stoje, u vezi s tim nije ništa dogodilo.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture napominju da, imajući u vidu bilateralni karakter ovog slučaja, zbog čega se postupanje nadležnih instanci RH provodi usporedo s postupcima službi nadležnih tijela BiH, nisu u mogućnosti komentirati podatke iznesene u elaboratu o utvrđivanju infrastrukturnog stanja objekta mosta, kao ni rezultate nadzora koje su provela tijela BiH odnosno Distrikta Brčko.

“Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svjesno je značenja koje ovaj cestovni objekt ima za lokalno stanovništvo, ali i kao tranzitni koridor između dvije države, no o rokovima i obuhvatu infrastrukturne inicijative u ovom predmetu trenutno nismo u mogućnosti komunicirati”, zaključuju.

(glas-slavonije.hr)

Comments

comments

Pročitajte još

Zasjalo je na Lovačkoj kući

Upravo je tako glasila poruka koju sam uz nekoliko slika dobio iz Krepšića, zasjalo je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)