Naslovna / Krepšić / Uskrs u Krepšiću, u košarama posvećenje u srcima vjera i nada – Video

Uskrs u Krepšiću, u košarama posvećenje u srcima vjera i nada – Video

Uskrs ili Vazam, najveći i najstariji kršćanski blagdan, kada vjernici u cijelom svijetu slave spomen Kristova uskrsnuća, njegove pobjede nad smrću i nad grijehom.

Za proslavu velikog blagdana sprema se svečana jela te pripremaju razni kolači, ono što djecu posebno veseli je bojanje uskrsnih jaja. Blagdan je to čestitanja i darivanja napose crkvenih pjesama u slavu Uskrsa.

Blagoslov jela na Veliku subotu stari je običaj i pučka tradicija koja postoji stoljećima kod našeg naroda. Naime, na Veliku subotu ili rano ujutro na sam blagdan Uskrsa iz svake obitelji netko ide prema crkvi s košarom punom hrane, na blagoslov se nosi hrana koja je karakteristična za Uskrs, od jaja do šunke, suhog mesa, sira, kruha…

Brojni mještani krepšićke župe koji za blagdane  dođoše u svoje selo sudjelovali su na svim postajama Svetoga trodnevlja od mise večere Gospodnje, preko obreda Velikoga petka i vazmenog bdijenja do svečanih euharistijskih slavlja na sam Uskrs. Misna slavlja u crkvi Kraljice Sv. Krunice u Krepšiću  predvodio je uz župnika Matu Mikičić i p. Mato Anić sin ovoga kraja.

Važno je spomenuti da je na svečanoj misi u 11.00 sati na sam Uskrs  sakramentu svete pričesti pristupio Jakov Blažević.

Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije.

Slike iz kafića; (priredio Vinko Blažević)

 

Comments

comments

Pročitajte još

Zasjalo je na Lovačkoj kući

Upravo je tako glasila poruka koju sam uz nekoliko slika dobio iz Krepšića, zasjalo je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)