Naslovna / Vijesti / Živjela je 122 godine, a ono što je uradila sa 90 šokiralo je mnoge

Živjela je 122 godine, a ono što je uradila sa 90 šokiralo je mnoge

Francuskinja Žana Kalman je žena koja će u povijesti ostati upamćena kao jedna od najdugovječnijih osoba na svijetu pošto je proživjela 122. godine. Rođena je1875, a umrla 1997. godine i cijeli svoj život provela je u gradu Arlu.

Pored toga što je bila živi svjedok brojnih povijesnih događanja, ona će ostati upamćena i po jednom ugovoru.

Naime, radi se o tome da je Kalmanova 1965, kada je imala 90 godina, potpisala ugovor sa odvjetnikom Andre Francisom Rafrejom. Po tom ugovoru, odvjetnik se obaveza plaćati joj 2.500 franaka mjesečno, a on bi nakon njene smrti dobio njen stan, jer ona nije imala nasljednika.

Odvjetnik je 1965. imao 47 godina.Međutim, ono na šta on sigurno nije računao jeste da će Kalmanova živjeti duže od njega. Naime, 1997. advokat je preminuo, a do te godine on joj je platio iznos od oko 180.000 dolara, što je dvostruko više od vrijednosti njenog stana.

Nakon odvjetnikove smrti, njegova supruga je nastavila plaćati mjesečnu naknadu Kalmanovoj. Tijekom svih tih godina, Žana je imala običaj da kaže da se ona takmiči sa Metuzalemom, koji je simbol dugovječnosti.

Inače, Kalmanova, koja je nadživjela svoju kćerku i unuka i koja je bila upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija osoba na svijetu, izjavila je da je za njenu dugovječnost “odgovoran” način ishrane i života.

Ona je oduvijek bila aktivna, bicikl je prestala da vozi tek u 100. godini, a tijekom  životnog vijeka je tvrdila i da je maslinovo ulje kojim je trljala kožu “krivac” za njenu dugovječnost.

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)