Naslovna / BiH / Puštena u rad zaobilaznica oko Brčkog

Puštena u rad zaobilaznica oko Brčkog

12.7.2019. Najveći infrastrukturni projekat u Brčkom, vrijedan više od 27 miliona eura – zaobilaznica oko grada Brčko duga 18,86 kilometara, danas je puštena u saobraćaj. Trasa zaobilaznice prostire se od naselja Gredice do Gorica. S obzirom da tehnički prijem još nije izvršen, zaobilaznica će u testnom periodu funkcionisati po privremenom posebnom režimu uz ograničenje brzine na 60 kilometara na sat.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić čestitao je JP „Putevi Brčko“ na inicijativi za puštanje u saobraćaj ove važne saobraćajnice.

„Riječ je o odluci kojom se čuva javni interes, budući da garantni rok teče, tranzitni saobraćaj se odvija kroz grad, a teški teretni saobraćaj prolazi pored Prve i Pete osnovne škole. Kada je u pitanju tehnički prijem, naravno da je najveća kočnica Zakon o javnim nabavkama koji je kao jedno loše rješenje okarakterisan i od strane Evropske komisije koja je razmatrala Izvještaj o napretku BiH. Uz one koji su na neki način pretplaćeni da ulažu žalbe na sve ono što se radi po Zakonu o javnim nabavkama nisam siguran da komisija za tehnički prijem može biti izabrana u naredna tri do četiri mjeseca“, rekao je gradonačelnik Milić.

On je naveo da uz mjere povećane sigurnosti i posebnog režima saobraćaja, a uz činjenicu da je nadzor dao pozitivan izvještaj i da su obavljene sve kontrole, smatra da je saobraćaj na ovoj relaciji potpuno siguran.

Direktor JP „Putevi Brčko“ Miroslav Miškić istakao je da je danas veliki dan za sve koji su operativno radili na ovom projektu i, kako je naveo, pretočili u stvarnost svoj san ali i potrebu građana.

„Zaista nam je drago da smo mi ta generacija koja ima priliku da pusti ovakav moderan put u promet. Ne postoji u regiji zaobilaznica oko grada ovakvog kvaliteta i profila. Siguran sam da ćemo od danas kao grad prodisati. Ogromne su koristi zbog ovog projekta, evo već u prvih sat vremena ovuda je prošlo jako puno teretnih vozila. Višestruke su koristi i s ekološkog stanovišta, a s druge strane sad možemo lakše rekonstuisati sve lokalne puteve po gradu i prigradskim naseljima“, dodao je Miškić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da je ovo potvrda da se brčanske vlasti mogu nositi s najsloženijim infrastrukturnim projektima i da je ovo dobra pretpostavka da se pristupi realizaciji i drugih važnih projekata koji su u zacrtanim planovima brčanskih vlasti.

„Nakon analize stručnjaka koji su angažovani od strane USAID-a došli smo do zaključka da je moguće uraditi zakon o infrastrukturnim projektima koji bi bili utvrđeni kao javni interes od strane Vlade i Skupštine, kako bi se skratile procedure za njihovu realizaciju. Mislim da ćemo ozbiljno razmisliti o takvom pristupu da bismo mnoge projekte koji su na čekanju mogli brže završiti“, dodao je Kadrić.

Zamjenik predsjednika Skupštine Ivo Filipović također je izrazio zadovoljstvo zbog puštanja u rad zaobilaznice. „Čestitam izvođačima i JP „Putevi Brčko“ što su uradili ovako kvalitetan projekat. Pratio sam radove, obilazio ovu trasu i tokom izvođenja radova i mogu samo da poželim da se što prije završi tehnički prijem kako bi se ova saobraćajnica koristila u potpunosti“, zaključio je Filipović.

Izvor. BDC.net

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Jedan komentar

  1. obitelji tome bijelonića iskrena sućut

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)