Naslovna / Svijet / Preminula Selma iz čuvene pjesme “Bijelog dugmeta”

Preminula Selma iz čuvene pjesme “Bijelog dugmeta”

Selma Borić, koja je opjevana u rok baladi legendarnog “Bijelog dugmeta” preminula je u 92. godini života. Ovu vijest za “Avaz” je potvrdio i Željko Bebek, Selmin dugogodišnji prijatelj.

”Jutros me je obavijestila njena obitelj, s obzirom da zbog korone nisam je posjećivao dugo vremena. Nažalost starost je odnijela, ali zaspala je u miru i nek ostane tako u miru. Otišla je moja Selma. I dalje ću ja njoj pjevati i spominjati je pred publikom, zbog toga što pjesma nosi njeno ime a pjesma je opisala dio njenog života, lijepi dio njenog života. Tako ćemo je se rado sjećati”, rekao je Bebek za “Avaz”. Autorsko djelo Vlade Dijaka iz 1949., postao je jedan od najvećih jugoslavenskih hitova te se pjeva i danas na koncertima diljem regije.

Poznata pjesma “Selma”, dobila je ime po ženi u koju je pjesnik Vlada Dijak bio zaljubljen, ali joj to nikada nije priznao. Zato je svoja osjećanja pretočio u stihove koje je otpjevao Željko Bebek, a pjesma je postala veliki hit. Selma Borić je Vladu Dijaka upoznala kada je imala 16 godina. Iako joj on nikada nije izjavio ljubav, za njegova osjećanja prema Selmi saznali su svi zahvaljujući pjesmi koju je on napisao i posvetio njoj.

Selma se u jednom intervjuu, koji je ranije dala, prisjetila tih lijepih trenutaka, kada je pošla na fakultet i iza sebe ostavila zaljubljenog Dijaka, ne znajući ništa o njegovim osjećanjima. Jedan od najvećih hitova grupe Bijelo dugme, poznata pjesma “Selma”, dobila je ime po ženi u koju je pjesnik Vlada Dijak bio zaljubljen, ali joj to nikada nije priznao.

Zato je svoja osjećanja pretočio u stihove koje je otpjevao Željko Bebek, a pjesma je postala veliki hit.

Selma Borić je Vladu Dijaka upoznala kada je imala 16 godina. Iako joj on nikada nije izjavio ljubav, za njegova osjećanja prema Selmi saznali su svi zahvaljujući pjesmi koju je on napisao i posvetio njoj. Selma se u jednom intervjuu, koji je ranije dala, prisjetila tih lijepih trenutaka, kada je pošla na fakultet i iza sebe ostavila zaljubljenog Dijaka, ne znajući ništa o njegovim osjećanjima.

”Imala sam tad 16 godina. Ja sam ležala s curama na travi, a Vlado je s dečkima ležao nasuprot. Čupkao je travu i stalno me pogledavao. Izgleda da se odmah zainteresovao za mene, a kasnije smo se sretali na korzu. Jednom me sreo s koferom, pa mi je nosio kofer. Išli smo na stanicu i onda mi je pomogao da uđem u voz. U tom je vozu bio polupan prozor, a on mi je onda rekao: ‘Selma, ne naginji se kroz prozor”, ispričala je Selma opisujući situaciju iz 1949. godine.

Divjak je inspiriran Selmom i neizgovorenim emocijama prema njoj, ali i situacijom na prozoru u vlaku, napisao pjesmu koja je postala jedan od najvećih hitova grupe Bijelo dugme. Njegovu poruku dobila je tek nakon što je umro, kada joj je otac poslao novinski članak u kojem su bili objavljeni stihovi.

Iako joj mnogi nisu vjerovali da je bila tiha patnja mladog pjesnika, ona je to rekla Goranu Bregoviću, nakon čega je posjetila Dijakov grob, priznala da je i ona patila za njim i zatim objavila zbirku poezije “Selma putuje na fakultet”. U toj zbirci se nalazi pjesma “Sjećanje na Vladu”. Selma je do smrti živjela u Zagrebu.

izvor; Bljesak info

Comments

comments

Pročitajte još

Sad je jasno – Ovo je razlika između SELJAKA i SELJAČINE

Poznati hrvatski vozač relija Juraj Šebalj na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio je fotografiju koja, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)