Naslovna / Posavina / TRAŽE LI DRŽAVLJANI HRVATSKE MEDICINSKE USLUGE U BRČKOM?

TRAŽE LI DRŽAVLJANI HRVATSKE MEDICINSKE USLUGE U BRČKOM?

Prije nešto više od četiri godine, na jednom od najčitanijih portala u Hrvatskoj osvanula je vijest kako se pacijenti iz mjesta smještenih blizu granice sa BiH nerijetko odlučuju tražiti medicinske usluge u Brčkom.

Danas je situacija dosta drugačija; BOLJA SKRB Ultrazvuk je u Brčkom i do deset puta jeftiniji nego u Hrvatskoj, na preglede se ne čeka, pregled vida i liječenje zuba su povoljniji, kažu mještani u Gunji i okolici.

Vikendom imaju ambulantu

Upravo stoga mještani Gunje i Cvelferije odlučuju se radije ići u Brčko po pomoć nego u 60 kilometara udaljene Vinkovce.
– Ako nam je hitno, onda je Brčko puno bliže rješenje. Do Vinkovaca i nazad treba nam 150 kuna goriva, još tamo izgubiš cijeli dan na čekanje, a u Brčkom to sve obavimo za sat vremena i platimo nekih 20, 30 konvertibilnih maraka, što je 80 ili 120 kuna. Osim toga, kod njih se ne čeka, dobiješ odmah sve što ti treba i doktori su jako dobri i ljubazni. Nekoliko puta sam tamo završio na Hitnoj, oni su me i vozili.

Pregledao me hirurg, dao mi terapiju i sve to sam platio 80 kuna – kaže Mirsad Pezerović iz Gunje koji za liječnike u BiH ima samo riječi hvale. Slična iskustva imaju i trudnice koje u BiH idu na 4D ultrazvuk koji tamo košta 120 kuna, a u Zagrebu, primjerice, 1200.

– U Brčko idem kada je neka hitna situacija, ili vikendom, kada ne radi naša ambulanta. Obično je to kada djeca dobiju visoku temperaturu ili slično. Tamo ih odmah pregledaju, daju terapiju i gotovo. Naprosto nam se ne isplati ići za Vinkovce kada su u BiH cijene više nego prihvatljive, a njega puno efikasnija” kaže Ibrahim Nukić iz Gunje.

I apoteke rade duže

Slično je i sa onima kojima treba hitna intervencija zbog zubobolje, ali je tamo jeftiniji i sam popravak zubi ili ugradnja implatanata ili zubnih proteza. I odlazak oftalmologu je prihvatljiviji. Za samo 100 kuna tamo će vam liječnik odrediti dioptriju i preporučiti naočale koje također manje koštaju. Odlazak u Brčko više se isplati i onima koji redovno koriste lijekove koji se u Hrvatskoj moraju platiti jer su i oni u Bosni daleko jeftiniji, a i u Brčkom rade dvije apoteke, 24 sata dnevno.

izvor; 24.sata.hr

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)