Naslovna / Posavina / Lila uoči ilina – I dalje vjerni tradijcij svoga kraja – Video

Lila uoči ilina – I dalje vjerni tradijcij svoga kraja – Video

 

Sa željom da sačuvaju običaje svoga kraja, običaje koje su naslijedili od svojih djedova i pradjedova , krepšićani su i ove godine noć uoči Ilina htjeli provesti na Oskubenici. Upravo tamo gde su se stotinanam godina unazad okupljali naši preci u čast svetcu koji se u Bosni napose štuje.

Ove godine ipak zbog najavljenog nevremena  druženje je održano u prostorijama čitaonice. Pored bogate trpeze, večer je na uobičajen način krasila i zvorna pjesma najčešće posvećena kraju iz kojeg potječemo, uvjek prisutna u ovakvim prigodama.

Sa prvim sumrakom posebne prizore sa zapaljenim bakljama svakako u pratnji starijih prezentirali su najmlađi među okupljenima. Posebni su to trenutci koje djeca nemogu zaboraviti. Lilanje (hodanje sa zapaljenim bakljama) je narodni   običaj koji čuvaju katolički hrvati u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine napose u Posavini uoči blagdana sv. Ilije koi se slavi 20. srpnja.

Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači »Jahve je moj Bog«, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i borio. Svetac čije ime s poštovanjem slavimo, želeći tu tradiciju sačuvati, zaštitnik je Bosne i Hercegovine.

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)