Naslovna / BiH / BiH postaje geto? Evo zbog čega bi nam granice mogle biti potpuno zatvorene

BiH postaje geto? Evo zbog čega bi nam granice mogle biti potpuno zatvorene

Bosna i Hercegovina je jedina država u Europi koja još nema jedinstvenu digitalnu potvrdu o Covid statusu bh. građana.

Već su zabilježeni slučajevi kad su naše građane vraćali s granice zbog toga što nemamo jedinstven QR kod na državnom nivou. – Nije puno takvih slučajeva, jer su države u okruženju bile tolerantnije zbog turističke sezone koja je već iza nas – kazao je za „Avaz“ Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA). Dodao je da je svoj posao IDDEEA završila još u svibnju. – Predložili smo Vijeću ministara da donese odluku o jedinstvenoj digitalnoj potvrdi, predložili smo i pravno i tehničko rješenje. Prijedlog odluke je upućen putem Ministarstva civilnih poslova BiH, uslijedile su određene aktivnosti.

Traženo je neko kompromisno rješenje, ali činjenica je da RS sve odbija – pojasnio je Nanić. Prema njegovim riječima, manji bh. entitet svoje odbijanje pravda navodnim prenošenjem nadležnosti s entiteta na državu. – Iz RS su poručili da se ovo pitanje treba rješavati na nivou entiteta i Distrikta Brčko. Međutim, to nije rješenje za građane BiH, jer već imamo slučajeve da pojedine države vraćaju naše građane koji nemaju Covid pasoš – kazao nam je Nanić. Pojasnio je da je IDDEEA kao obrazac za bh.

Covid putovnicu uzela iskustva iz Europske unije te da je predloženo rješenje u potpunosti u skladu s europskim zakonodavstvom. – Europska unija inzistira na jedinstvenom dokumentu. Činjenica je da ovdje nema prijenosa nadležnosti, jer bi potvrde i dalje izdavale institucije entiteta, a IDDEEA bi potvrđivala validnost podataka koje dostavljaju entiteti.

Jednostavno, država mora stajati iza podataka o koronavirusu i to je navedeno u direktivi Europske unije – kategoričan je Nanić. Dodao je da će, ukoliko se ne nađe rješenje za trenutnu situaciju, to getoizirati BiH, točnije postat ćemo crna rupa na mapi Europe.

– Uskoro će doći vrijeme kad će europske države masovno vraćati bh. građane s granica. Bit će im uručene odbijenice uz zabranu ulaska zbog neposjedovanja valjane Covid putovnice prema direktivi Europske unije – istakao je Nanić. Sastanak o Covid pasošu održan je još 22. lipnja s predstavnicima Delegacije Europske unije u BiH, kada su prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih COVID-19 potvrda unutar EU.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je pripremilo i dostavilo posebnu informaciju za Vijeće ministara BiH, ali ona još nije razmotrena zbog blokade koju provode predstavnici RS u ovoj instituciji, piše Dnevni avaz.

vecernji.ba

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)